JÖN A NÉMET-MAGYAR MECCS!

Így készülnek a két nemzet szurkolói a találkozóra!

Foto: MTI

A Labdarúgó-Európa-Bajnokságon szereplő csapatok győzelme érdekében a szurkolók sokféle rituálét gyakorolnak, és a legtöbben még többet is megtennének kedvenceik érdekében – derült ki a Coca-Cola Zéró Cukor, az UEFA EURO 2024 hivatalos alkoholmentes italszponzora felméréséből, amelyet a vállalat Európa-szerte, több országra kiterjedően végzett a bajnokságot megelőzően. A ma esti német-magyar mérkőzés alkalmából e két nemzet focirajongóinak szokásait mutatjuk be.

Azt még nem lehet tudni, a pályán hogyan teljesít majd a két csapat, a képernyő előtt azonban várhatóan kiegyenlítettek lesznek az erőviszonyok: a magyarok 73 százaléka néz rendszeresen vagy legalább alkalmanként futballt; a németeknél ez az arány hasonló, 76 százalék.

Mindkét nemzet esetében a szurkolók jelentős részének van valamilyen futballhoz kapcsolódó szokása, babonája vagy rituáléja, amelyet a meccs előtt vagy közben rendszeresen elvégez.

A focirajongók

szeretik egy bizonyos társaságban nézni a mérkőzéseket (a magyaroknál 28, a németeknél 24 százalék). A magyarok 25 százaléka mindig elénekli a himnuszt meccs előtt, a németeknél ez az arány 16 százalék. A németek 37 százalékos arányban szokták keresztbe fonni az ujjaikat meccs közben, a magyaroknál 10 százalék gyakorolja ezt a szokást.

Mind a magyarok, mind a németek fele azt reméli ezektől a rituáléktól, hogy ezzel is hozzájárulhatnak a csapatuk győzelméhez – más részük inkább csak megszokásból, vagy mások hatására csinálja mindezt.

Ha arról van szó, hogy megtennének-e bármit, ha a csapatuk erre kérné őket, a magyarok 53 százaléka habozás nélkül hajlandó lenne egy új rituáléra, a németeknél ez az arány 37 százalék. A hazai szurkolók legszívesebben kifordítva viselnék ruhájukat a meccs alatt (48 százalék), míg a németek képesek lennének a teljes mérkőzést keresztbe tett ujjakkal nézni (47 százalék).

A Coca-Cola arra biztatja a futballrajongókat, hogy az UEFA EURO 2024-hez kapcsolódóan osszák meg szokásaikat a közösségi médiában a #TheRitualCup hashtaggel, így akár a stadionban elhelyezett szurkolói kivetítőre („Believerboard”-ra) is felkerülhetnek.
( onBRANDS )