A COCA-COLA TESZTELI A TOYOTA INNOVÁCIÓJÁT

Melléktermékként tiszta vizet kibocsátó hidrogén üzemanyagcellás teherautókat.

A Toyota a Coca-Colával és az Air Liquide-dal együttműködve kísérleti programot indít egy új, hidrogén üzemanyagcellás elektromos, helyi emissziómentes, hosszú távú teherautó kifejlesztésére.

A valós körülmények közti hosszútávú teszt céljából a Toyota egy hidrogén meghajtású teherautót bocsátott a Coca-Cola rendelkezésre, hogy demonstrálja az üzemanyagcellás technológia hatékonyságát és életképességét a nehéz teherszállításban.

A technológiában és a projektben hatalmas potenciál rejlik. A hidrogén üzemanyagcellás elektromos technológiával felszerelt nehéz tehergépkocsik csökkenthetik a távolsági logisztikai műveletek széndioxid-kibocsátását, és ösztönözhetik a fenntartható hidrogén-utántöltő infrastruktúra fejlesztését.

A Toyota a Coca-Colával közösen megkezdte egy új, hidrogénüzemű teherautó tesztelését az italgyártó vállalat ellátási műveleteinek részeként. A hidrogénüzemű teherautó a Toyota üzemanyagcellamoduljait használja, amelyek a hidrogén (H₂) és az oxigén (O₂) molekulákat vízzé egyesítik, miközben egyidejűleg áramot termelnek. Ennek eredményeképpen

a kipufogógázok egyetlen károsanyag-kibocsátása csupán a víz lesz.

Ezenfelül a gyors feltöltés magas kihasználtsági arányt biztosít. Az Air Liquide, a tiszta energiamegoldások terén vezető szerepet betöltő vállalat, megújuló eredetű, úgynevezett zöld hidrogént szállít ehhez a projekthez. Ez az együttműködés rávilágít a járművek és az infrastruktúra egyidejű fejlesztésének jelentőségére a fenntarthatóbb társadalom előmozdítása érdekében.

E hidrogénnel működő teherautó-projektek révén a Toyota támogatni kívánja a nehéz tehergépjárművek közúti szállításának széndioxid-mentesítését, amely a tonnakilométerek alapján az európai áruszállítás negyedét teszi ki. A haszongépjárművek használati szokásai és a nagy mennyiségű hidrogén iránti igényük miatt kulcsfontosságú szerepet játszanak a fenntartható hidrogéninfrastruktúrák fejlesztésében.

Ez a mostani együttműködés is jól példázza a Toyota azon célkitűzését, hogy a lehető legnagyobb mértékben támogassa és hozzájáruljon a széndioxid-semleges társadalmak kialakításához Európában és azon túl.

Így vélekednek a partnerek:

„Örömmel dolgozunk együtt a Toyotával és az Air Liquide-del, hogy tesztelhessük a hidrogénmegoldásokat a hosszú távú logisztikai műveleteinkhez. Szeretnénk tanulni ebből a tapasztalatból, miközben tovább dolgozunk a széndioxid-kibocsátásunk csökkentésén.” – avat be Eric Desbonnets, a Coca-Cola Paris 2024 műveletekért és fenntarthatóságért felelős alelnöke.

„Az Air Liquide a Coca-Colával és a Toyotával azonos célokat tűzött ki maga elé: konkrét megoldások megvalósítása az éghajlatváltozás kihívásaira. Ez a projekt része ennek a megközelítésnek, és demonstrálja a hidrogén jelentőségét a nehézgépjárművek mobilitásában.” – teszi hozzá Erwin Penfornis, az Air Liquide hidrogén energiáért felelős alelnöke.

„Annak érdekében, hogy felgyorsítsuk a hidrogéntechnológia bevezetését társadalmunkban, a Toyota üzemanyagcellás moduljának használatát a személyautókon túl a teherautókra, buszokra, autóbuszokra, vonatokra, hajókra, partközeli és rövid távú tengeri hajókra, helyhez kötött generátorokra stb. is kiterjesztjük. Nagy örömünkre szolgál, hogy hasonlóan gondolkodó partnerekkel dolgozhatunk együtt, és megmutathatjuk a fenntartható mobilitásról alkotott közös elképzelésünket. Az elektromos koncepciók bizonyításából nyert meglátások döntő mérföldkövekként szolgálnak majd azon az úton, amely ahhoz vezet, hogy 2040-re elérjük a zéró emissziót a logisztikai műveleteinkben.” – árulja el Thiebault Paquet, a Toyota európai kutatás és fejlesztésért felelős alelnöke.
( onBRANDS )