MAGYAR BIOTECH STARTUP KERÜLT BE AZ AWS PROGRAMJÁBA

A programba beválasztott cég, a Turbine úttörő megközelítést alkalmaz a rákkutatásban.

Az Amazon Web Services bejelentette, hogy a mesterséges intelligenciával rákellenes megoldásokat kutató biotech céget, a Turbine-t, egyetlen magyarként beválasztották az AWS Global Generative AI Accelerator 10 hetes programjába, amelybe globálisan mindössze 80 vállalkozás került be idén.

Az AWS 230 millió dolláros globális kötelezettségvállalásának részeként az AWS Generative AI Accelerator program AWS-krediteket, mentorálást és oktatást biztosít a startupoknak, különösen a korai szakaszban lévő vállalatoknak, hogy előmozdítsák a mesterséges intelligenciát (AI) és a gépi tanulást (ML) érintő technológiáik fejlesztését. A résztvevők hozzáférést kapnak az AWS számítási, tárolási és adatbázis technológiáihoz, valamint az AWS Trainiumhoz és az AWS Inferentia2-hez, amelyek energiatakarékos AI chipeket és nagy teljesítményt biztosítanak a teszteléseikhez.

A 10 hetes program során a résztvevőket üzleti és technikai mentorokkal párosítják össze az általuk képviselt iparáguk alapján. Az akcelerátorba beválasztott startupok akár 1 millió dollár AWS kreditet kapnak, hogy építsék, tréningezzék, teszteljék és elindítsák generatív AI megoldásaikat. A krediteket az Amazon SageMaker használatára is fel lehet használni, amely segít a vállalatoknak saját alapmodelljeik (FM) létrehozásában, tréningezésében, valamint lehetőséget nyújt generatív AI alkalmazások építésére az Amazon Bedrockon keresztül.

A programba beválasztott magyar biotech cég, a Turbine úttörő megközelítést alkalmaz a rákkutatásban. A szimulációt gépi tanulással kombinálja, modellezi, hogyan lépnek kölcsönhatásba a jelátviteli fehérjék és jellemzik a sejtszintű rákos viselkedést, valamint a kezelésre adott választ vagy ellenállást.  A platformjuk lehetővé teszi a gyógyszerhatások szimulálását olyan vegyületekkel, amelyek talán még nem is léteznek, és olyan sejtekre, amelyek esetleg laboratóriumi teszteléshez nem elérhetőek.
( onBRANDS )