AZ ALLIANZ ÚJRA A DOW JONES FENNTARTHATÓSÁGI INDEX ELSŐ HELYÉN

Az Allianz jelentősen az ágazat átlagos pontszáma felett teljesített.

A minősített biztosítótársaságok közül, 2017 óta egymás után második alkalommal az Allianz Csoport végzett az élen ágazatvezetőként a Dow Jones Fenntarthatósági Indexben (DJSI). A világ legelismertebb fenntarthatósági indexének közzétett eredményei szerint az Allianz 85 ponttal jelentősen az ágazat átlagos pontszáma (47) felett teljesített. A társaság 2000 óta szerepel a DJSI-ben, amely környezetvédelmi, társadalmi és irányítási (ESG) kritériumok alapján rangsorolja a vállalatokat. A Dow Jones Globális Tőzsdeindexben (DJGTSM) szereplő 2500 társaság közül csak a leginkább fenntartható vállalatok kerülnek fel a listára.

„Nagyon örülünk az eredménynek, mivel eszerint külső fenntarthatósági szakértők is elismerik, hogy előtérbe helyezzük az ökológiai, társadalmi és irányítási kritériumokat. Felelős biztosítótársaságként, befektetőként és munkaadóként hozzájárulunk a pozitív társadalmi és gazdasági folyamatokhoz mindazokon a piacokon, ahol jelen vagyunk. Az Allianz mérhető ökológiai és társadalmi hozzáadott értéket teremt többek között fenntartható termékek, éghajlatbarát üzleti tevékenységek és társadalmi szerepvállalás révén.”  – nyilatkozta Günther Thallinger, az Allianz SE beruházásokért és ESG-területért felelős igazgatósági tagja.

A múlt év fontos eredményei:

– 165 ökológiai vagy társadalmi haszonnal bíró biztosítási és pénzügyi termék,

– 5,6 milliárd euró befektetés a megújuló energia területén (2017. december 31-i adat),

– az egy alkalmazottra eső ökológiai lábnyom csökkentése 17 százalékkal (2010-hez képest),

– társadalmi szerepvállalás az alkalmazottak mintegy 80 000 órányi önkéntes munkája és jó ügyeket támogató, összesen 20 millió euró összegű adományok révén.

Az Allianz csatlakozott a „Tudományos alapú célok” (SBTi) elnevezésű kezdeményezéshez, és hosszú távú célokat jelölt ki az éghajlatvédelem terén.

A biztosítási díjak befektetési stratégiájába a jövőben például beépülnek a párizsi éghajlatvédelmi egyezmény céljai is.

Ennek megfelelően 2050-ig a forgalomképes befektetések struktúrája a klímavédelmi célkitűzések megvalósítását támogatja majd, illetve az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdasági átalakulást elősegítendő, az Allianz aktív párbeszédet folytat más vállalatokkal, hogy azok is kidolgozzák és megvalósítsák saját éghajlatvédelmi céljaikat.

Az első lépésre négy különösen energiaigényes ágazatban kerül sor, melyek egyike a szállítási ágazat. A portfólió energiaszektorában 2022. december 31-ig a maximális széntartalom küszöbértékének 30 százalékról 25 százalékra csökkentése várható. A küszöbérték a bányászati társaságok szénbányászatból származó bevételére vagy az energetikai vállalatok által szénből előállított villamosenergia-mennyiség százalékos arányára vonatkozik. Az intézkedések az Allianz ESG-értékelési megközelítését követik, melyet jelenleg a magas ESG-kockázatú vállalkozások esetében alkalmaznak.

A „Tudományos alapú célok” kezdeményezés keretében az Allianz jelenleg elismert klímaszakértőkkel, illetve nem kormányzati szervezetekkel és elkötelezett vállalatokkal működik együtt. A közös munka célja, hogy piacképes elemzési eszközöket fejlesszenek ki és ezzel támogassák a befektetőket a kétfokozatú cél integrálásában. Számos vállalat még mindig nem tudja pontosan meghatározni saját vagy az ellátási láncában szereplő vállalkozások üvegházhatású gáz-kibocsátását, mivel nem állnak rendelkezésükre megfelelő adatok vagy eljárások.

„Még sok úttörő munka áll előttünk. Hosszú távú befektetőként a lehető legsürgősebben szükségünk van hatásos módszerekre, melyek segítségével értékelni tudjuk azon vállalkozások éghajlati stratégiáját, amelyekbe befektetünk. Az üzleti modellek alkalmazkodóképessége a kétfokozatú célhoz a jövőben döntő kiválasztási kritérium lesz a portfóliónk összeállítása során. Fontos, a globális felmelegedést minél gyorsabb mérsékelése, és ez csak akkor sikerülhet, ha az üzleti élet és a politika egy irányba tart.” – jelentette ki Günther Thallinger.

A kétfokozatú cél elérése érdekében az Allianz hosszú távon is jelentősen csökkenteni szándékozik saját kibocsátásait és az egyik következő fontos intézkedéseként arra törekszik, hogy az Allianz csoport üzleti tevékenységéhez felhasznált elektromos energiát a következő néhány éven belül kizárólag megújuló forrásból szerezze be.
(onBRAND)