HAZAI MŰVÉSZEK ÁLMODTAK ÚJ SZOBROT A CORVIN SÉTÁNYRA

A műalkotás hangsúlyos részévé válik a modern sétánynak.

Fiatal művészek kaptak lehetőséget, hogy megtervezzék a Corvin Sétány legújabb műalkotását a művészeti felsőoktatási intézmény és a közép-európai régió egyik vezető ingatlanfejlesztő-befektető cégcsoportjának közös pályázatán.

A Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE) hallgatóitól, illetve diplomásaitól a kiírók olyan kiemelkedő műalkotás-csoport létrehozását várták, amely hangsúlyos részévé válik a modern sétánynak, ugyanakkor eredeti és interaktív módon vonja be a járókelőket.

A összesen 22 elismerésre méltó pályaművet szakmai zsűri értékelte, amelynek tagja volt a Futureal-csoport részéről a tulajdonos képviseletében Dr. Futóné Szántó Zsuzsanna, Radványi Gábor, a Futureal főépítésze, valamint a cégcsoport kreatív vezetője, Szentmiklósy Attila. A Magyar Képzőművészeti Egyetemet Farkas Ádám, Kossuth- és Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész, valamint Gaál Tamás szobrászművész, a Magyar Köztársaság Érdemes művésze képviselte a grémiumban.

A szakmai zsűri döntése alapján a pályázaton Mikus Áron Triptichon című alkotása nyert,

amely egy nonfiguratív, folyton változó térplasztikai elem.

A szobor lendületes, áramló formája belső terével saját világába viszi el a nézőt, felülete ívekkel és élekkel tagolt fém öntvény, amelynek külső hajlított formái reflektálnak a közvetlen környezetre és visszatükrözik a Corvin Technology Park és az épülettel szomszédos Nokia Skypark irodaház modern homlokzatát.

A második helyen végzett Szirmai Nóra Áramlás című műve,

a harmadik helyezett pedig megosztva Melkovics Tamás Morphogenesis

és Becskei Andor Spirál alkotása.

A pályázat nyertesei összesen 1 750 000 forint pénzjutalomban részesülnek.

„A pályázat célul tűzte ki, hogy a Corvin Sétány arculatának meghatározó elemeként, az installáció tovább emelje majd a helyszín esztétikai színvonalát és ismertségét, méltó módon képviselve a Corvin Technology Park újító megközelítését. A kiválasztásnál kiemelt szempont volt, hogy minden reggel egy kis mosolyt csaljon annak a több ezer embernek az arcára, akik a Nokia Skyparkban és a Corvin irodaházakban dolgoznak. Mikus Áron Triptichon című munkája olyan formai elképzelés, amely egyfajta flow élményt nyújt a járókelőknek, ugyanakkor fémes felületeivel interaktívan tükrözi vissza a járókelőket és az épületeket.” – mondta Radványi Gábor, a Futureal főépítésze.

A nyertes pályázó a Futureal-csoport szakembereivel együttműködve az elkövetkező hónapokban véglegesíti a műalkotást, amely egyfajta iránytűként kapcsolatot teremt majd a Corvin Sétány már meglévő és jövőbeni épületei között. A szobor, végső formájában várhatóan a nyár folyamán kerül kihelyezésre a Corvin Technology Park belső udvarán. A digitális korszak elvárásai szerint tervezett irodaépület kialakítása egyszerre illeszkedik a korábban a Corvin Sétányon létrejött irodaházakhoz és mutat fel egyedi karaktereket.

A nyertes pályamű a Corvin-negyed olyan emblematikus alkotásaihoz csatlakozik, mint a Szanyi Péter által tervezett “Einstand” ötalakos bronz kompozíció, a Győrfi Lajos által készített “56-os Pesti srác” emlékmű vagy a Zalavári József művészeti vezetésével megalkotott Corvin Gömböc szobor.
( onBRANDS )