BORSÁNYI GÁBOR

TEQBALL, ÖTLETGAZDA, TÁRSALAPÍTÓ

KŐSZEGI ANDRÁS / onBRANDS
Ugyanazt a beton pingpongasztalt koptattuk, ezt a Teqball történetet nekem illett volna kitalálnom, mert én vagyok az idősebb.

BORSÁNYI GÁBOR
Érdekes, hogy miután bemutattuk az első videót a Teqballról, akkor többen írtak nekem, hogy ne haragudj, de ezt a játékot mi már a 80-as években kitaláltuk. Viszont valahogy mégsem ismerte föl senki a lehetőséget abban, hogy ha meghajlítanánk az asztalt, akkor kényelmesebb lenne a játék. Gyerekként én is rengeteget játszottam. Mi volt a probléma? Alacsonyabb voltam, ezért nem tudtunk kényelmesen játszani, mert vízszintes volt az asztal és a labda sok esetben az asztal fölött pattogott. Ezért fogtuk kétoldalt az asztalt és fejjel próbáltuk elérni a labdákat, közben a lábunkat az asztalra tettük. Tulajdonképpen akkor jött az első hullám, az első felismerés, hogy ha meghajlítanánk az asztalt, akkor a labda mindig kipattanna a játékos felé, ezáltal könnyebben lenne megjátszható a labda, ezáltal kényelmesebb és tisztább is lenne a játék.

Profi szinten futballoztál.

Így van, 16 éven keresztül fociztam. A játék és a sport szeretete kisgyerekkorom óta bennem él.

Ez tulajdonképpen egy olyan innovatív történet, amihez azt szoktam mondani, hogy nem kell feltalálni semmit, hanem meglévő dolgokat újszerűen kell látni és használni. Ez egy tipikus esete ennek, hogy nem találtál föl semmit.

Száz százalékig egyetértek azzal, hogy nem kell túldimenzionálni a dolgokat.

Mi meghajlítottunk egy asztalt. Ha lehet ezt mondanom, a pofon egyszerű ötletek néha a legfantasztikusabbak.

Nem gondoltam volna, hogy egy egyszerű asztal ennyi mindenre képes.

De még mennyire képes. Első körben a Teqball játék az, amikor lábteniszezünk, focizunk az asztalon, erre lett kitalálva. Idővel rájöttünk arra, hogy ez a hajlított asztal rengeteg lehetőséget tartalmaz. Jelenleg egy öt funkciós sporteszközről beszélünk, tehát öt különböző játékot lehet rajta játszani, plusz három parasportot is kifejlesztettünk mellé. Most már minden túlzás nélkül mondhatjuk, hogy mindenki nemtől, kortól és tudásszinttől függetlenül tud rajta játszani, sportolni.

Ez az igazán értékteremtő, hogy egészséges életmódra neveljük a játékosokat, a fiatalokat.

Csapatokat hozunk össze, jól érezzük magunkat.

Ez tulajdonképpen már egy 20 éves sztori. Megvan benned az első pillanat?

Te is tudod, gyerekként sokszor játszottunk lent a panelházak között. Ott volt az első hullám. Ez a hullám, legbelül, mozgott bennem tovább. 2000 nyarán, Siófokon dolgoztam egy akkori vállalkozásom kapcsán, amikor láttam, hogy akkori NBI-es játékosok és egy nekem akkor idősebbnek tűnő úr – talán annyi idős lehetett, mint most én – az asztalon ugyanazt a játékot játszák, amit mi gyerekként játszottunk. Megkérdeztem, hogy beállhatok-e játszani? Azt mondta ez az úr, hogy ő korábban a Bundesligában játszott és csak pénzben hajlandó játszani. Mondtam neki, hogy mivel nem vagyok egy gazdag gyerek, legyen ezer forint meccsenként. Az akkori pingpong szabályok szerint 21 pontig játszottunk. Nagyon élvezetes és szoros meccs volt, de nyertem. Utána eltűnt, már gondolkoztam, hogy akkora szája volt és eltűnik a pénzemmel. De jött egy negyedóra múlva, hozott egy üveg sört – hozzáteszem, nem iszom alkoholt -, és a párával ráragasztotta az 1000 forintost az üvegre. Gratulált és azt mondta, hogy ebben a játékban ő még sosem kapott ki. Ez felelevenítette a gyerekkori emlékeket és újra elindította azt a hullámot, hogy úristen, a mai napig játszák élvezettel, mosolyogva, jókedvvel ezt a játékot, de senki sem veszi észre, hogy az eszköz nem ideális, és egy pofon egyszerű ötlettel máris minden a helyére kerülne. Szóval, ez volt az a fő momentum.

Nagyon érdekes, hogy ez igazából nem egy üzleti gondolkodásból jövő ötlet. Nem napokat, éveket agyaltál valamin, hanem ez csak egy érzés volt.

Sporttal, sporteszközzel, sportágakkal értéket teremteni csak úgy lehet, hogy ha nem üzleti szempontból közelíted meg, hanem élvezeti és sportérték szempontból. Mi maximálisan így tettünk és így is teszünk a mai napig. Ezt nagyon nehezen hiszik el az emberek ebben a hihetetlen felgyorsult, kapitalista világban, hogy mi a sportágakat szeretnénk felnevelni, beindítani és elvinni a Teqballt az Olimpiára. Minket ez vezérel. Ha ez üzletileg is komoly bevételekkel jár, annak örülünk, de nem ez a fő motivációs szempontunk.

Ez egy új sporteszköz. Ezzel egy új sportág is született?

Ez egy új, multifunkciós sporteszköz, öt különböző sportág, plusz három parasport. A Teqballal nagyon sok ember tud sportolni. Nagyon fontos, hogy két lábbal állunk a földön és tudjuk, hogy az asztal mire képes és mire nem. Nyilván nem tud kávét főzni, tehát nem jó mindenre, viszont erre az öt plusz három funkcióra ideális. A legnagyobb öröm számomra, amikor látok egy könnyes szemű parasportolót, aki a játék után azt mondja, hogy új értelmet kap az élete, mert egy olyan sportot talált, amiben akár még világbajnok is lehet, külföldre, nemzetközi eseményekre utazhat és jól érzi magát.

Valóban olimpiai sportággá szeretnétek tenni?

Elég jó úton haladunk. Magyarországon talán nem is tudják, nincs annyira az emberek szeme előtt, hogy valóban milyen gyorsan fejlődik a Teqball sportág. Három évvel ezelőtt mondtam, amikor Ronaldinho nálunk volt Budapesten, hogy

a Teqballnál a fő célunk, hogy olimpiai sportág legyen.

Ez nagyon sok embert megmosolyogtatott. Mi ezekből a mosolyokból is erőt merítünk. Ma ott tartunk, hogy a Teqball 99 országban már hivatalosan elismert sportág. Ami azt jelenti, hogy tényleg elérhető közelségbe kerültünk az Olimpiához. Nagyon büszkék vagyunk, szerintem a Guinness rekordok könyvébe is be fogunk kerülni azzal, hogy a Teqball a világon a leghamarabb elismert sportág. Egy év és négy hónap alatt sikerült. Nem tudom, hogy ezt valaki meg tudja-e majd dönteni. Szerintem ez egy óriási dolog.

Gyorsan kiléptetek az újpesti panel keretek közül, már nemzetközi szövegséget is létrehoztatok.

A siker érdekében rengeteget kell tenni, ebben a pozicionálás is nagyon fontos. Lausanne-ban van a nemzetközi szövetségünk, a FITEQ.

Megfordítottuk az egész sportág építést és mi fölülről építkezünk.

Létrehoztuk a nemzetközi szövetséget, amibe folyamatosan betagozódnak a nemzeti szövetségek.

Vannak már pénzdíjas versenyeitek is. Profi sportot akartok ebből csinálni, vagy egy élmény és tömegsportot?

Nekünk a profi szabályrendszert meg kell alkotni az összes sportágnál, hogy a profi versenyeknél megfelelő kereteken belül tudjunk eseményeket szervezni. Szeretnénk profi sportot, sportágakat és sportszervezeteket, de nagy vágyam, hogy az összes sportág tömegsport legyen. Bárhol, kertben, közterületen, intézményekben, ahol jelenleg most pingpongasztal van, ott nagyon jó lenne, hogy ha nem a pingpong asztal helyett, hanem mellette lenne egy több funkciós Teqball sporteszköz is.

Mitől lesz tömegsport egy sportág?

Nyilván nagyon fontos, hogy elérhető árban legyenek az asztalok. Mi első körben az asztalgyártással az intézményi vevőket szolgáljuk ki, az iskolákat, közparkokat, játszótereket, ezért egy nagyon túlbiztosított, nagyon profi asztalunk van, ami nyilván nem olcsó. Viszont most az év végén lesz kész az egyéni vásárlóknak szóló asztalunk. Játékélményben ugyanazt tudja majd nyújtani. Többek között ennek és a kedvezőbb árnak lesz köszönhető, hogy mindenki játssza a játékot.

Lehet majd ezt az eszközt, sportot, presztízsértékű terméket, játékot és márkát úgy demokratizálni, hogy ez megmaradjon, de ne legyen nagyon lebutítva?

Olyan termékeket hozunk forgalomba, amivel mi is azonosulni tudunk, szóval jó minőségűek lesznek.

Most már nehéz azt mondani, amit Curtis is énekel, hogy Újpest a negyedem, mert alig lehet téged itthon tetten érni. Monaco, Dubai, Washingtontól Ázsiáig mindenhol megfordulsz. Ezt hogyan éled meg?

Emlékszem, egyszer azért igazoltam az úttörő stadionba, mert abban az időben leginkább ők utazhattak külföldre, és nekem célom volt, hogy világot lássak. Aztán az egy érdekes momentum miatt nem jött össze. Azt mondták, hogy te bármit játszhatsz nálunk, viszont a barátod, akivel érkeztél, ő már idősebb, ezért ő megy az úttörő stadionnak egy másik csapatába, akik nem utaznak. Mivel a barátommal jöttem, ezért én is mentem inkább az idősebbekhez, pedig nem velük kellett volna játszanom, így az utazás elmaradt. Pedig gyerekként nekem az utazás mindig is a vágyaim között szerepelt. Jövőre ötven külföldi pénzdíjas eseményünk lesz.

Éjjel-nappal úton lehetek, lehetnék, de most már nagyon megválogatom, hogy hova utazom el.

Otthon a két kicsi gyerekem és a feleségem is vár haza időben. De nyilván azért boldogsággal tölt el, hogy bármikor elutazhatnék száz országba, vannak ott olyan partnereink, nemzeti szövetségeink, olyan sportszerető emberek, akik tényleg barátként fogadnak. Ez egy nagyon nagy dolog.

Washington és a Nyár utca között elég nagy a távolság fizikailag is és lélekben is?

Újpesti gyerekként is mindig azt vallottam, hogy tényleg minden fejben dől el és nincs lehetetlen. Szeretek óriási nagyokat álmodni. Nagyon sok ember ott rontja el, hogy nem mer nagyokat álmodni. Őszintén mondom, és remélem, hogy nem tűnik nagyképűségnek, de én már gyerekként is tudtam, hogy valamiben ezt el fogom érni.

Engem az út érdekel,

hogy hogyan jutunk el a-ból b-be, b-ből c-be és így tovább. És tényleg hihetetlen ez az út. Büszkeséggel tölt el, de semmiképp sem dőlök hátra. Még most is vannak a Teqballal is nagyon nagy terveink.

Amerikában a Fehér Házban mit kerestetek? Mondjuk úgy, hogy csak egy kis sejtelmes poszt volt róla. Ezt most már felfedhetjük?

A nemzeti imareggelire érkeztünk Amerikába, és ennek köszönhetően több eseményen is részt vettünk. Bízom benne, hogy a közeljövőben a Teqball sportcsalád Amerikát is meg fogja hódítani.

Trump nagy rajongótok?

Szerintem lesznek még Trumppal is meglepetések a Teqball kapcsán, de ne haladjunk ennyire előre! Majd, ha megtörtént a dolog.

Oké. Egy dolog az eszköz. Hárman vagytok társak ebben a cégben.

Így van. Ez nagyon fontos. Egy ötlet, az csak egy ötlet. Van egy kedves, idősebb újpesti barátom, aki azt mondta, hogy, Gábor, én azért imádlak téged, mert én ugyanolyan voltam, mint te, viszont amikor meg kellett volna valósítani a dolgot, akkor mindig meggyőztem magam, hogy ez ezért nem fog működni, az meg azért nem fog működni.

Rengeteg ötlet van a világban, amit nem valósítanak meg.

Ez az ötlet sem valósult volna meg, hogy ha nincsenek a társaim. Gattyán György és Huszár Viktor. Illetve most már az a profi, elszánt, agilis csapat, akik a kollégáimból tevődnek össze. A megvalósításhoz mindenképpen csapat kell.

Van egy olyan mondás, hogy 1% ötlet, 99% megvalósítás. Most már ilyen sikerek mellett ezt hogyan gondolod?

Száz százalékig egyetértek vele. Egy kifejezetten rossz ötletet is akarattal, kreativitással, megérzésekkel végig lehet vinni. Ha agyban eldöntöd, akkor nincs mese. Nem is kell B terv. Az eldőlt. Én ebben hiszek. És nagyon sok emberrel beszélgetek, akiket lehet inspirálni ideig-óráig, de 10 perc, fél óra, vagy egy nap után visszazökkennek a megszokott életükbe. Az az 50 éves ember, aki sörrel a kezében ül a tv előtt és azt mondja, hogy nekem soha életemben nem volt semmilyen lehetőségem, annak talán egy picit ideje magába néznie. Néhányan támadnak is ezért, hogy ez nem így van, de ezt a véleményemet most is vállalom.

Nagyon sok embernek ott van a lehetőség, de vagy nem ismeri fel, vagy nem akar érte tenni.

De talán senkinek sem késő, bármikor érhetünk el sikereket, ha fejben eldöntjük.

A terméken nagyon sokat dolgoztatok. Mikor érezted úgy, hogy márkát kell építeni?

Már a legelső körben tudtuk, hogy az, hogy van egy asztalunk, amin lehet focizni, az édes kevés. A márkaépítésben az nagyon nagy szerencsénk, hogy a világsztár focistákat nem kell meggyőzni. Nagyon érdekes, hogy a legelső filmünkben a Koeman testvérpár is szerepelt, és ők azt mondták, hogy „Figyeljetek! Mi az egész életünket a focinak köszönhetjük, úgyhogy tartozunk annyival a focinak, hogy ha egy jó ötlet van, akkor mögé állunk.” Nagyon sok világsztár nemhogy reklámdíjat nem kér azért, hogy Teqballozzon, hanem ők normál áron megveszik az asztalt.

Neymarnak és Messinek saját asztala van.

Két éve karácsonykor jött a megkeresés, hogy Messinek és Neymarnak kellene Teqball asztal. Mennyiért adjuk nekik? Mi azt mondtuk, hogy adjuk nekik normál áron, mert, ha ők képesek a játék erejéért, a sporteszköz erejéért megvenni az eszközt, ez a lehető legeslegeslegjobb reklám. Nyilván a mi költségünkre egyediesítettük az asztalokat. Messis képeket tettünk rá, Neymaros képeket tettünk rá és meggravíroztuk a hálót. A két ünnep között Messi már azt posztolta, hogy a fiával Teqballozik. Hatalmas dolog a mi brandünk szempontjából, és

erre nagyon büszke vagyok, hogy Magyarországról közösen elindítottunk valamit,

és a brazil válogatott szórakozás és bemelegítés kapcsán már az öltözőben ezt a játékot játssza, amit annak idején, mi Újpesten. Erről is kikerülnek a videók. Ez egy hihetetlen, felfoghatatlan érzés számunkra.

Úgy látom, hogy ettől függetlenül nem dőltök hátra. Itt a budapesti központotokban is a legapróbb részletre is ügyeltek. Amikor bejön valaki ide, azonnal beszippantja ez a világ.

Ha hátra dőlnénk, akkor itt megállna a fejlődés. Ez nem kérdés. Sosem vagyunk kényelmesek. Akkora a világ és akkora a sportot szerető emberek tábora, közössége, hogy ezzel életünk végéig rengeteg feladatunk és munkánk lesz.

Ami sikerünket csak a jövő sport generációja igazolhatja.

Amikor majd azt látjuk, hogy ha elutazunk bármelyik országba, és a közterületeken, a tengerparton, játszótéren, vagy ha bekukucskálunk egy kertbe, és azt látjuk, hogy a jövő sport generációja használja az eszközt és játszanak, akkor mondhatjuk azt, hogy igen, most már valamit letettünk. Nyilván, hogy ha még az Olimpia is megvalósul, az hab a tortán.

Ez mennyire business, mennyire sport diplomácia?

Őszinte leszek. Is-is. A mai világban nagyon jól látjuk, akár a szponzorációkból, akár az új sportok beválasztásából, vagy kiszavazásából.

Mi az a legfőbb kommunikációs csatorna, eszköz, amivel a márkát építitek? Nyilván a közösségi médiában ez a típusú öngerjesztő folyamat, amiről beszéltél, ez teljesen rendben van, de ezt sok mindennel kell még támogatni. Onnantól kezdve, hogy elképesztő mennyiségű eseményt csináltok.

Rengeteg médiumban szerepelünk. A közösségi média erős, mert a leggyorsabban ott tudnak eljutni a hírek. A világsztárok, és most már nem csak focistákról beszélünk, hanem akár teniszezőkről, kézilabdásokról, vagy akár zenészekről, színészekről, ha ők valamit megosztanak, akkor másodpercek alatt egy óriási közösséget érnek el. Ebből a szempontból, hogy

ilyen felgyorsult világban élünk, nekünk ez most szerencse.

Aki kitalálta az asztali teniszt, ő nem nagyon láthatta, hogy hová tud eljutni az a sport innováció, amit ő megálmodott. Mi viszont szó szerint, hétről hétre látjuk a fejlődésünket.

Akkor klasszikusan nem is hirdettek?

Minimális formában. Ami néha engem fel szokott bosszantani, hogy sokan azzal is megkeresnek minket, hogy csak a sportágról írnának. Én meg úgy gondolom, hogy ez egy közös feladat, hogy tájékoztassuk a sportot, sportolást szerető embereket arról, hogy vannak új sport lehetőségek. Ez nálunk tényközlés. Mi elzárkózunk attól, hogy azért fizessünk, hogy valaki a sportról, vagy akár a sport eredményekről beszámoljon. Aki úgy gondolja, hogy ezt neki meg kell tenni, az tegye meg! Aki meg úgy gondolja, hogy ezt csak pénzért tenné, azzal nincs sok közös beszélgetnivalónk. De szerencsére a magyar és a nemzetközi médiumok is, többségében nagyon pozitívan állnak hozzánk. Egyszerűen ha egy világsztár játékos, focista, röplabdás, teniszező, vagy bármilyen sportoló azt mondja, hogy ez jó, azért azt illik komolyan venni.

Többször kérdezik tőlem mostanában, hogy lehet-e egy magyar márka világmárka. Messi ide, Neymar oda, hogy érzed, hol vagytok ezen az úton?

Nagyon előkelő helyen vagyunk, de nyilván nekünk is időre van szükségünk. Nagyon jó, amikor megkérdeznek külföldön, hogy honnan jöttél, és elmondod, hogy Magyarországról. Leginkább Puskás Öcsi bácsit emlegetik.

Mi szeretnénk elérni, hogy Puskás Öcsi bácsi mellett minket is megnevezzenek.

Justin Biebernek most került ki egy olyan videója a világhálóra, ahol Maradonatól Neymarig és Ronaldinhoig Teqballozik. Tudják, hogy mi ez a márka, tudják, hogy Magyarországról jött, így Magyarországnak is maximálisan jóhírét visszük a világba. Nagyon büszke vagyok arra is, hogy a magyar állammal, a külügyminisztériummal is nagyon szorosan együttműködünk, mert szerencsére ők is látják ezt a fejlődési folyamatot, és kutya kötelességünk közösen vinni Magyarország és a magyar brandek jóhírét szerte a világban.

Folyamatosan erről beszélek, hogy Magyarországnak, a magyar gazdaságnak nagyon nagy deficitje, hogy nem születnek erős márkák, és ez a világban való helyünket is jelentősen gyengíti. Az, hogy magyar márka, ez nektek, fontos, vagy nem fontos, ez érték, vagy nem érték, hogyan pozícionáljátok ezt a világban?

Mindhárom tulajdonos magyar ember. Magyarországon van a gyártás. Magyarországon van a központunk.

Mi büszke magyarok vagyunk, és inspirálni szeretnénk a magyar fiatalokat és embereket, hogy Magyarországon is lehet óriási sikereket elérni.

Magyarországról is végig lehet vinni úgy egy márkát, hogy mindenki tudja, hogy ez Magyarországon született. Nekünk ez egy plusz belső erő, hogy mi akkor is bebizonyítjuk, hogy hiába élünk Közép-Európában – direkt nem Kelet-Európát mondok -, mi innen is képesek vagyunk meghódítani a világot. És ha ez nekünk sikerül, akkor higgye el mindenki, hogy bárkinek sikerülhet! Ez nem kérdés.

A Teqball márkával sokszor az álmokról beszélsz. Van, amikor izzadtan, verejtékezve fölriadsz éjszaka?

Vannak ilyenek néha. Akkor szoktam megpihenni egy-két napra.

Mi az álmod, hova szeretnéd ezt a márkát vinni?

Lehet, hogy mélyről jövő gondolatnak tűnik, de mi úgy gondoljuk, hogy a Teqballal halhatatlanok tudunk lenni. Mert lehet, hogy amikor mi már rég a világon sem leszünk, akkor Barcelonától kezdve Amerikáig, bármelyik kontinensen a Teqballal még játszani fognak. Valószínű a kutya sem fogja tudni, hogy kik voltak azok az emberek, személyek, kollégák, akik mögötte vannak. De

a sportág, az élni fog, és ezáltal mi is halhatatlanok leszünk.

Mert, ha csak arra gondolok, hogy majd a gyerekeim, unokáim sétálgatnak valamelyik ország tengerpartján és azt látják, hogy játszanak egy hajlított, furcsa formájú asztalon, akkor ők azt fogják mondani, hogy a családomban volt az, aki ennek az egésznek a megálmodója volt.

És akkor odakerül Puskás mellé, hogy Borsányi?

Két lábbal a földön állok, ezt nem gondolom. De ha a Teqball brand meg a Teq sportok Öcsi bácsi mellé tudnak kerülni, az egy óriási dolog lesz.
( onBRANDS – Kőszegi András )

Az onBRANDS interjúk hangfelvételének gépelését partnerünk az OGDI készíti el.