RACIONÁLIS DÖNTÉS NINCS

Brazília és Franciaország között az elmúlt napokban megnőtt a feszültség.

Pontosabban nem Brazília és Franciaország között, hanem a két elnök között. Sajnos, valójában a kettő, de facto ugyanaz.

A gazdaságban és a márkákkal kapcsolatban – lehet ezzel vitatkozni -, soha nincs száz százalékos racionális döntés. Mindig van egy érzelmi “pötty” a döntéseken.

Itt van ez a borzasztó katasztrófa, a lángoló Amazonas. A két ország között az elmúlt napokban megnőtt a feszültség, miután Macron francia államfő, Bolsonaro környezetvédelmi politikájának tulajdonította azt, hogy nőtt az amazonasi esőerdőt is sújtó erdőtüzek száma. Azután hogy, hogy nem, már nem is a természeti katasztrófáról szól az egymásnak feszülés, hanem egymás férfiasságának méregetéséről.

A két elnök vitája abból ered, hogy egy facobook bejegyzés szerint Macron irigy Bolsonaróra feleségének szépsége és fiatalsága miatt. A felhasználó egymás mellé helyezte Bolsonaro és – a nála 27 évvel fiatalabb – felesége, illetve a francia államfő és – a nála 24 évvel idősebb, 66 éves – Brigitte Macron fényképét. “Ne alázd már meg. Hahaha” – regált erre a brazil elnök.

Lángokban áll a világ egyik legérzékenyebb része, a legfelsőbb szinteken meg cerkaméregetés folyik.

Szóval nincsen száz százalékos racionális döntés.
( Kőszegi András )