30 ÉVE INDULT A MOBILFORRADALOM MAGYARORSZÁGON

Ma Magyarországon összesen 11,3 millió aktivált SIM-kártya van.

1990. október 15-én indította el az analóg, 450 MHz-es rádiótelefon szolgáltatást a Westel Rádiótelefon (később Westel 0660) Kft., amely a Magyar Telekom jogelődje, a Matáv és az amerikai US West International vegyesvállalata volt.

Ez volt egyben az első kereskedelmi mobilszolgáltatás Közép-Európában is.

Ezt követte 1994-ben a Westel 900 (később T-Mobile Magyarország, majd Magyar Telekom) által a 900 MHz-es sávban elindított második generációs (2G), GSM alapú szolgáltatás.

Itt mindenképpen meg kell említeni Sugár András nevét.

A GSM rendszer az analóg szolgáltatással szemben jobb minőségű beszédhangot, nagyobb hálózati kapacitást, hangpostát és roaming lehetőséget, majd később a szöveges üzenetek (SMS) küldésének lehetőségét és az első adatszolgáltatást nyújtotta az ügyfeleknek. A jó minőségű multimédiás alkalmazásokat, a videotelefonálást, a mobiltelevíziózást és a gyors mobilinternetezést lehetővé tevő 3G mobilszolgáltatást szintén a T-Mobile indította el elsőként Magyarországon 2005-ben.

A témához kapcsolódóan most újra megosztottuk az akkori Westel vezérigazgatóval, Sugár Andrással, közel 20 éve készült beszélgetést. Az indulás igazi története első kézből, valamint el nem évülő menedzsment gondolatok.
( onBRANDS )