A TOP 5 ELEKTROMOS AUTÓ 2021-BEN

Az e-autó trend várhatóan a jövőben is folytatódni fog.

Az alternatív meghajtású járművek iránt érdeklődők örülhettek 2020-ban, hiszen világszerte jelentősen bővült a villanyautó-kínálat, és

ez a trend várhatóan a jövőben is folytatódni fog.

Bár a Covid-19 járvány negatív hatásai az autóipart is elérték, az elektromos járművek eladási mutatói rekordokat döntöttek az elmúlt hónapokban Európában. A Jato Dynamics piacelemző cég legfrissebb adatai szerint az ilyen típusú új autókból szeptemberben és októberben is együttesen többet értékesítettek a gyártók, mint a dízelmeghajtásúakból, a tisztán elektromos autók (BEV) népszerűsége pedig közel 200 százalékkal nőtt az előző évhez képest. A flottakezelő LeasePlan összegyűjtötte a 2021-ben érkező kedvenc elektromos autó modelljeit.

Nissan Ariya

A Nissan új elektromos crossovere a futurisztikus dizájnt egyesíti a tágas és kényelmes belső térrel. Az autó formavilágát letisztult vonalvezetés jellemzi zavaró részletek nélkül, ellentétben a markáns kontúrokról és élekről ismert hagyományos SUV-dizájnnal. Az Ariya ugyanolyan hasznos funkciókkal rendelkezik majd, mint a méltán sikeres Leaf, köztük például a ProPILOT Assist vezetéstámogató rendszerrel vagy az egypedálos gyorsítást és fékezést szabályozó e-Pedellel. Az Ariya dupla motoros kiszerelésben és e-4ORCE összkerékhajtással érkezik majd.

Hatótávolság: 375-500 km
Akkumulátor-kapacitás: 63 kWh és 87 kWh
Várható megjelenés dátuma: 2021 vége

Ford Mustang Mach-E

A Mustang rajongók már 2019 vége óta várják az új Mach-E-t modellt, mely várhatóan 2021 végén lesz elérhető. A sportos külsőhöz tágas belső tér társul, ahol minden utas kényelmesen elfér. További bónuszként az autó extra, vízhatlan tárhelyet kínál a motorháztető alatt, ahol normál esetben a motor lenne. Az összkerékhajtású jármű elülső és hátsó motorjai egymástól függetlenül osztják el a terhelést a tengelyeken, ami javítja a gyorsulást, és nehezebb vezetési körülmények között is biztos navigációt tesz lehetővé. A Mustang Mach-E számos modern vezetéstámogató technológiát alkalmaz, köztük a SYNC4A intelligens kommunikációs rendszert, amely gépi tanulás segítségével méri fel a vezetési szokásainkat, hogy a legjobb vezetési élményt biztosítsa számunkra.

Hatótávolság: akár 600 km
Akkumulátor-kapacitás: 68 kWh vagy 88 kWh
Várható megjelenés dátuma: 2021 vége

Hyundai IONIQ 5

Az IONIQ 2020 augusztusában új márkaként indult a Hyundai-on belül, amely kizárólag a villanyautókra fókuszál. Az elkövetkező négy évben a koreai autógyártó három új elektromos modellt is bemutat majd, melyek közül az IONIQ 5 lesz az első. Túl sok információt egyelőre még nem tudni az autóról, de az már ismert, hogy egy közepes méretű, kompakt szabadidő-autó (CUV) lesz, egyedülálló kialakítása pedig éppúgy merít a múltból, mint a csúcstechnológiából. A jármű napelemes tetővel érkezik, amely közvetlenül tölti az autó 12V kisfeszültségű akkumulátorát és a nagyfeszültségű meghajtó akkut. Az IONIQ 5 világelsőként V2L (Vehicle to Load) funkciót is kap, amellyel külső elektromos berendezések energiaellátását lehet megoldani 24 kWh-ig.

Hatótávolság: 450-500 km
Akkumulátor-kapacitás: 58 kWh és 72 kWh
Várható megjelenés dátuma: 2021 eleje

Mercedes-Benz EQA

Az autó a Mercedes EQ családjának új tagjaként debütál majd. A SUV modell gyártása 2020 végén indul, és az autó 2021-ben kerül majd forgalomba. Azoknak, akik „kisebb” elektromos SUV-ra vágynak, érdemes számításba venniük ezt a modellt. A járműben két, összesen 200 kW teljesítményű elektromos motor is helyet kap, amelyekkel az EQA 5 másodperc alatt képes felgyorsulni 100 km/h-ra. Az autót vezeték nélkül vagy fali töltőről tölthetjük majd, és gyorstöltésre is elő van készítve: 10 perc alatt 100 kilométerre elegendő áramot tud felvenni.

Hatótávolság: várhatóan 400 km
Akkumulátor-kapacitás: 60 kWh
Várható megjelenés dátuma: 2021 során

Tesla Model Y

A legnépszerűbb elektromos autók listája nem lehet teljes egy Tesla nélkül. A LeasePlan kínálatában idén is elérhető volt a vállalati autóhasználók számára a Tesla Model 3, és a flottakezelő izgatottan várja a Tesla Model Y nevű e-autóját is. Ennek kialakítása hasonló a többi modellhez a letisztult belső teret és a nagy, 15 colos érintőképernyőt illetően, fontos különbség van azonban a teljesítményben. Az Y modellt az egyik leggyorsabb járműnek tervezték a Tesla kínálatában, amely mindössze 3,7 másodperc alatt képes felgyorsulni 100 km/h sebességre. A Model Y az Egyesült Államokban már elérhető, Európába pedig várhatóan a jövő év közepén érkezik majd.

Hatótávolság: 505 km
Akkumulátor-kapacitás: 75 kWh
Megjelenés dátuma: 2021 közepe

Az elektromosjármű-technológia dinamikus fejlődésének köszönhetően

számos újdonság van még

az autógyártók tarsolyában a 2021-es évre, amelyek, ha a LeasePlan TOP 5 listájába nem is kerültek be, mindenképp említésre méltók:

  • Volkswagen ID4: az ID3 sikere alapján az újgenerációs modelltől is sokat várhatunk.
  • Skoda Enyaq: ez lesz a márka első teljesen elektromos járműve.
  • BMW IX: olyan szabadidő-autókkal versenyezhet, mint az Audi Q4 e-tron és a Model X.
  • Audi Q4 e-tron: kíváncsian várjuk, hogy tudja-e überelni a gyártó a jelenlegi luxusmodellt?
  • Lucid Air: a Lucid egy izgalmas új szereplő az autógyártók piacán, így ez lesz az első elektromos autója. A Lucid Air az Egyesült Államokba 2021-ben, Európába pedig 2022-ben érkezik.
  • Cupra El Born: az El Born szintén új gyártó, amelynek e-autójában hasonló technológiát fedezhetünk majd fel, mint testvérmárkája, a Volkswagen ID3-as modelljében.
    ( onBRANDS )