A VILÁGNAK SZÜKSÉGE VAN A DOWN-SZINDRÓMÁSOK TEHETSÉGÉRE

Március 21-én a Down-szindrómára figyel a világ.

Ez a nap a fogyatékossággal élők életére, az elfogadásra és nem mellesleg a bennük rejlő lehetőségekre hívja fel a figyelmet. Az akadályok átlépésére, a korlátok ledöntésére fókuszál az InStyle magazin márciusi száma is, amelynek történelmi címlapján – hazánkban először – egy önálló, felnőtt Down-szindrómás nő, Szalay Anna Lilla aktivista szerepel.

„Örülök annak, hogy az emberek egyre többet tudnak meg rólam és a Down-szindrómával élőkről. Örülök, hogy elsőként én kerülhettem címlapra. Vannak olyan szülők, akiknek Down-szindrómás a gyerekük, vagy ő maguk Down-szindrómásak, és akkor láthatnak engem. Az pedig jó” – nyilatkozta Szalay Anna Lilla.

Magyarországon a lakosság 6-7%-a valamilyen testi vagy szellemi fogyatékossággal él, idetartoznak a Down-szindrómás emberek is.

Az egyik leggyakoribb vele született rendellenesség ez, amire ma már nem betegségként, hanem inkább állapotként tekintünk.

A Down-szindrómások egy része számára a beszéd is nehézséget okoz, ám akadnak, akik felsőfokú végzettséget szereznek. A március 21-i Down Világnap rávilágít arra, hogy szükség van ezen emberek tehetségére, és ha nem adják fel, képesek lehetnek a sikerre, az értékteremtésre.

„7 milliárdan élünk a Földön, azt szoktam mondani, hogy ez 7 milliárd puzzle-darabot jelent. Mindegyik darab más, de mindegyikre – tartozzon egészséges emberhez, vagy fogyatékkal élőhöz – ugyanúgy szükség van ahhoz, hogy összeálljon a kép. A mi feladatunk pedig az, hogy saját puzzle-darabunkat úgy és oda helyezzük el az életünkben, ami segíti a kiteljesedésünket. Ez tehát vonatkozik a Down-szindrómásokra is, Szalay Anna Lilla címlapszereplése pedig sokat segít abban, hogy megérhessük: ezek az értékes emberek is képesek kiteljesedni és elérni a céljaikat. A Down Világnap üzenete az, hogy ezekre az embertársainkra ne sajnálkozva nézzünk, hanem lássuk meg bennük az óriási kincset” – mondta el Papp Szabolcs, a Nem Adom Fel Alapítvány szóvivője.

„A Down-szindróma talán az egyik legfélelmetesebb szó egy szülő számára, én is nagyon féltem, amikor kiderült, hogy kisfiam, Zoárd érintett. Az elmúlt másfél év alatt azonban egy csoda bontakozott ki előttem! Semmiért és senkiért nem cserélném el, nagyon szeretek az anyukája lenni, épp most nyílik ki számára a világ, és ezt nagy öröm látni. Az InStyle mostani címlapja óriási előrelépés afelé, hogy mindenki képes legyen elfogadni a sérült embereket, a másságot” – mondta el Lugosi Dóri, az Elég jó anya blog szerzője, a Dankacsoda márka megálmodója.

„Az InStyle magazin mindig is híres volt arról, hogy szereti átlépni, ledönteni a társadalmi konvenciókat. Fontosnak tartottuk, hogy ezen a vonalon tovább gondolkozva a mostani címlapon egy gyönyörű, vagány, életvidám, és mellesleg szellemileg korlátozott, a társadalom szemében gyakran hátrányosan megkülönböztetett, Down-szindrómás felnőtt nő szerepeljen – erre itthon még nem volt példa, és a nemzetközi színtéren is csak elenyésző számban. Remélem ez a tendencia az évek során csak javulni fog” – mondta el Alberti Petra főszerkesztő.

Az InStyle magazin a különleges, márciusi lapszám megjelenésével egy időben társadalmi szemléletformáló kezdeményezést is indított: a #képesvagyok kampány során Szalay Anna Lilla mellett hírességek, sikeres nők és a hétköznapok hősei is elmondják, hogy miként léptek át az akadályaikon. A teljesség igénye nélkül a kampányhoz az alábbi szereplők csatlakoztak már: Erős Antónia, Pataki Ági, Tóth Vera, Gubás Gabi, Dobó Ági, Kiss Ramóna, Som-Balogh Edina, Nyári Dia, Gryllus Dorka, Sztarenki Dóra, Eke Angéla, Péterfy-Novák Éva, Feller Adrienne, Lohonyai Dóra és még sokan mások.
( onBRANDS )