5 TIPP A DOLGOZÓI ELKÖTELEZETTSÉG NÖVELÉSÉRE

Az elkötelezettség kulcsfontosságú szerepet játszik abban, hogy egy vállalat milyen üzleti sikereket tud felmutatni.

A Liferay Hungary saját tapasztalatai alapján öt pontban határozta meg, melyek azok a tényezők, amelyek segítségével fejleszthetjük a vállalati működést:

  1. Őrizzük meg a hitelességünket!

Vezetőnek lenni felelősségteljes és korántsem egyszerű feladat, különösen egy válsághelyzetben. Érdemes azonban tudatosítani magunkban, hogy a vezető is emberből van, ő sem tud mindent és ő is hibázhat. A hibázás viszont nem feltétlenül egyenlő a hitelesség elvesztésével. A hitelesség a tudatosságon és a kellő önismereten alapszik. Egy bizonytalan helyzetben hiteles rövidebb távon gondolkozni és arra fókuszálni, amire közvetlen ráhatásunk van.

  1. Törődjünk a kollegákkal!

Az emberséges hozzáállás, a tisztelet, valamint a megbecsülés – akár csak szóbeli – kifejezése is olyan értéket képvisel, amely egyéni szinten motiválja a kollegákat és növeli az elkötelezettségüket. Az első hullám alatt Balogh Zsolt, a Liferay ügyvezetője például minden nap felhívott egy munkatársat telefonon, hogy a személyes jólléte felől érdeklődjön.

  1. Teremtsünk biztonságot!

A biztonság érzete több tényező mentén is felépülhet. A vállalati stabilitás, az egészséges munkahelyi légkör, a támogató csapatszellem, valamint a rendszeresség mind közreműködnek abban, hogy növeljék a kollegák személyes biztonságérzetét. Emellett, kiemelten fontosak az értékelések és visszajelzés kérése a munkavállalók részéről, hiszen amellett, hogy egy kommunikációs csatornát biztosít számukra, a vezetőség részére is kritikus információkat tartalmaz.

  1. Biztosítsuk a megfelelő eszközöket!

A technológiai felkészültség, valamint a szervezeti hozzáállás ugyanolyan meghatározó. Ha belső szervezetfejlesztésben gondolkozunk és más, előre mutatóbb szokásokat vezetünk be a cégkultúrába, akkor érdemes a digitális megoldások hatékonyságát is biztosítanunk. Ez azért fontos, mert a változás energiát igényel, és akár értelmetlenné vagy nehézkessé teheti az építő folyamatokat, ha a fejlődést segítő új gyakorlatok nincsenek megtámogatva a megfelelő technikai háttérrel.

  1. Gondozzuk a tehetséget!

Az elkötelezettséget a tanulás és a tudásmegosztás lehetőségeivel is növelhetjük, hiszen a megfelelő keretek biztosításával a fejlődésre inspiráljuk a munkatársakat, amely nem csak egyéni, de vállalati szinten is jelentősen megtérül. Érdemes figyelmet szentelni tudásmegosztó portálok létrehozására, de ami még ennél is fontosabb, azok a belső mentorprogramok kialakítása és hatékony beépítése a munkaidőbe.

“A válsághelyzetnek önmagában van egy olyan természetes hatása, amely fokozza az elköteleződést a kollegák részéről. Mindemellett, úgy gondolom, hogy az eredményhez nagyban hozzájárul az, hogy humánmenedzsment modellünket nem a járvány kirobbanásakor kellett hatékonnyá tennünk, csupán megfelelően átalakítanunk. A Kincentric-kel végzett felmérés pedig megerősített bennünket arról, hogy a humanisztikus szemléletmódunkkal úgy vagyunk képesek sikeresen irányítani a céget, még akár egy váratlan válsághelyzetben is, hogy a munkatársaink is jól érezzék magukat és elkötelezettek legyenek cégünk felé.” – magyarázza Balogh Zsolt, a Kincentric Legjobb Munkahelyek 2020 díját elnyerő Liferay Hungary ügyvezető igazgatója.
( onBRANDS )