60. ÉVFORDULÓJÁT ÜNNEPLI KEN

Akárcsak Barbie, Ken is nagy változáson ment keresztül az első babák megjelenése óta.

Március 11-én ünnepli 60. évfordulóját Ken. Az alkalomból különleges kollekcióval készült a babák forgalmazója, a Mattel: három klasszikus darab kerül a polcokra. Az új, évfordulós sorozatban az eredeti, 1961-es Ken mellett megtalálható az 1975-ös Great Shape, és az 1985-ös Rocker Derek baba is. A játékok a korhoz illő frizurával és ikonikus ruházatban kaphatók március közepétől.

A Mattel folyamatosan szélesíti portfolióját, így abban ma már minden bőrszín, hajszín, szemszín és többféle testalkat képviselteti magát.

Márciustól pedig már Barbie után Ken is kapható kerekesszékes változatban.

A különleges babával a márka célja, hogy folytassa a párbeszédet a testi fogyatékossággal és annak elfogadásával kapcsolatban. A változatos külsővel és ruházattal elérhető babákkal a gyerekek játék közben, végtelen számú történeten keresztül ismerkedhetnek meg a valódi világgal. Ehhez hozzájárul a részletesen kidolgozott, befékezhető, forgó kerekekkel ellátott kerekesszék vagy a készlethez tartozó rámpa is, amivel egyszerűen akadálymentesíthető bármelyik játékos helyszín, például a Barbie Dreamhouse (külön kapható).

Barbie korábban két ikonikus, inspiráló nőt megformáló és a ’90-es évek utcai trendjeit idéző divatbabákkal is bővítette kollekcióját.

A babázás gyerekek fejlődésére gyakorolt jótékony hatásait 2020-ban tanulmányban is vizsgálta a Barbie és a Cardiff University, amelyből többek között kiderült, hogy

babázás közben aktivizálódik az agy társas készségekért, például az empátia kifejlődéséért felelős része.

Ezek a készségek pedig meghatározóak lehetnek a gyerekek későbbi érzelmi, szociális élete, valamint iskolai sikerei szempontjából. A Barbie kapcsolódó magyarországi felmérése rámutatott arra is, hogy ezt az aspektust szinte minden szülő kulcsfontosságú, fejlesztendő területnek tartja.

Érdekességek a 60. évfordulóját ünneplő Ken-ről:

• Ken teljes neve Kenneth Sean Carson, nevét a Mattel alapítói, Ruth és Elliot Handler fia után kapta.
• Ken egy fiktív városból, a wisconsinbeli Willours-ból származik.
• Hivatalos születésnapja 1961. március 11., pontosan 2 évvel és 2 nappal fiatalabb, mint Barbie.
• Az első Kennek öntött haja volt szőke vagy barna színben, piros úszónadrágot, parafa szandált és sárga törölközőt viselt.
• Ken és Barbie először 1961-ben találkoztak, az első közös televíziós reklámfilmjük forgatásán.
• Ken 12 inch, azaz kb. 30 cm magas, kb. 1 cm-el magasabb, mint Barbie.
• Az első legjobb barátja, Allan Sherwood 1964-ben érkezett.
• Ken első afroamerikai barátja, Talking Brad 1970-ben debütált.
• Az 1973-as Mod Hair Ken az első varrott hajú Ken. Szakáll, bajusz és pajesz matricák is tartoztak a babához, amelyekkel teljesen meg lehetett változtatni a külsejét.
• Az okos és stílusos Ken az évek során több inspiráló karriert képviselt, többek között orvost (1963), pilótát (1975), teniszezőt (1980), tűzoltót (2019), életmentőt (2019) és baristát (2019).
• A Sunsational Malibu Ken babák lettek az első afroamerikai (1982) és latino (1984) babák, amelyek neve Ken.
• Ken egyetlen testvére öccse, Tommy, aki 1997-ben debütált.