MEGHALT ALEXANDER BRODY

A szakember, író, üzletember pályafutása során nagy hatással volt a nemzetközi- és ezáltal a magyar kommunikációs iparágra.

A Magyar Reklámszövetség Tiszteletbeli Örökös Tagja, Alexander Brody a hétvégén távozott 89 éves korában.

Az MRSZ eddig hét kiváló szakembernek adományozott Tiszteletbeli Örökös Tag címet.

Legutóbb a világhírű reklámszakember számára a kitüntetést igazoló oklevelet 2020 szeptemberében Gulyás János, az MRSZ elnöke adta át – a járványhelyzetre való tekintettel – egy szűk körű baráti vacsora keretében. Alexander Brody-t a Magyar Reklámszövetség saját halottjának tekinti.

Alexander Brody az elmúlt több évtizednyi aktív időszakában szakmai munkájával, emberi hozzáállásával és ránk hagyott örökségével óriási befolyást gyakorolt a világ- és hazai reklámszakma alakulására. Alexander Brody az MRSZ Tiszteletbeli Örökös Tagság kitüntetés átvételekor  elmondott szavai – a teljes hazai kommunikációs iparág számára továbbított üzenetei – ma még erősebb érvénnyel bírnak: „A legfontosabb tanácsom, hogy legyünk nyitottak mások ötleteire, mert biztos találunk annál jobbat, mint amilyen a mi eredeti gondolatunk volt. Nagy érdeklődéssel forduljunk az emberekhez, mert tapasztalatom szerint nem pénzzel, hanem figyelemmel és figyelmességgel lehet motiválni.”

Alexander Brody reklámszakember, író, amerikai- és magyar üzletember a Princetoni Egyetem Woodrow Wilson karának diplomata szakán végzett. Több, mint negyven évig dolgozott a Young & Rubicam International cégnél, ahol kifutófiúként kezdte és egészen az elnöki posztig vitte. Később, ugyanezt a pozíciót töltötte be az Ogilvy & Mather Worlwide vállalatnál.

A Reklám Világszövetség (IAA) volt elnöke. Az ő vezetése alatt lett a szövetség tagja Magyarország, Kína és a Szovjetunió. Több vállalat és alapítvány igazgatósági tagja, ezek között az American Hungarian Foundation elnökségének is. Számos angol nyelvű könyvet írt, majd az 1990-es évek közepétől aforizmaköteteket jelentetett meg magyarul. Amerikában megjelent művei: Old Wine Into Old Bottles (Régi bor régi tömlőkben); In Praise of Simplicity (Az egyszerűség dicsérete); Aye-and what then? (Igen-és akkor mi van?); The Heart and the Tongue (A szív es a nyelv); A Bell With Many Echoes (Egy harang több visszhanggal). Fontosabb kitüntetései: George Washington-díj (2002), Eger város díszpolgára (2003), a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje (2005).

A Reklámszövetség részvétét fejezi ki a hozzátartozóknak és őszintén osztozik a család fájdalmában. Az MRSZ vezető tisztségviselői és teljes tagsága mellett Alexander Brody-t számos más kommunikációs szövetség és a teljes szakma gyászolja.

Mélységesen tisztelt és szeretett kollégánktól, barátunktól az MRSZ Tiszteletbeli Örökös Tagjától fájdalommal búcsúzunk. Nyugodjék békében!
( onBRANDS )