KIMI RAIKKÖNEN VISSZATÉR

A NASCAR-ban méreti meg magát az F1-ből tavaly visszavonult legenda.

A Formula-1-es világbajnok vasárnap este futja élete első NASCAR Cup Series versenyét a Watkins Glen International szupergyors pályáján.

Raikkönen tavaly jelentette be a visszavonulását az F1-ből,

a 42 éves klasszist a szezonzáró futam óta nem is láthattuk a kormány mögött. Eddig. Az ARENA4 és az ARENA4+ – a NASCAR Cup Series többi futamához hasonlóan – ezt a versenyt is közvetíti, így a rajongók élőben követhetik, hogy mire lesz képes a Jégember az amerikai topszériában.

A finn a Trackhouse Racing pilótájaként vezeti majd a kék színű Chevrolet ZL1-est, amelyet már volt alkalma tesztelni és a szemtanúk szerint a versenyző és autója igen gyorsan megbarátkoztak egymással.

Raikkonen élete egy szakaszában indult már NASCAR Truck versenyen, azonban a csúcsot jelentő Cup Seriesben még soha nem láthattuk. Hiába tapasztalt pilóta, lesz mit tanulnia: a NASCAR kocsik teljesen másként mozognak, mint a formula autók, amelyekben sok száz futamot teljesített már. Raikkönen két alkalmi csapattársa Daniel Suarez és Ross Chastain lesznek.

„A Trackhouse Racing idén már három győzelemnél jár. Pár hónappal ezelőtt bejelentették, hogy

indítanak bizonyos pályákon egy harmadik autót is, a 91-est, amit minden versenyen egy-egy “nemzetközi világsztár” vezethet.

Ez a PROJECT91 nevezetű kezdeményezés Ez az autó hétvégén debütál Kimivel, ám, hogy legközelebb mikor fogjuk látni, az még kérdéses. Bízom benne, hogy idén ez még megtörténhet, talán Charlotte-ban. Raikkönen terveiről jelenleg annyit tudni, hogy élvezi a nyugdíjas létet és a teljes menetrendes versenyzés nem igazán érdekli sem Európában, sem a tengerentúlon” – mondta Parrag Zsombor, a NASCAR kommentátora.

Parrag szerint a világsztárnak van esélye az első versenyén is a villantásra. „Ha létezik pilóta, akit beültethetünk bármilyen négykerekű gépbe és várhatunk tőle azonnali eredményeket, az Kimi Raikkönen. Az F1-es múltja mellett versenyzett a WRC rali sorozatában is, illetve 2011-ben kipróbálta magát a NASCAR-ban, igaz két kisebb országos szériában: a Truck-ban és a Nationwide-ban, amit manapság Xfinity-nek hívnak.  Az előzetes hírek alapján jól ment a felkészülése. Elnézve az eddigi idei épített pályás versenyeket, vasárnap abszolút ott lehet a top10 környékén Raikkönen, hiszen az idei új generációs autónak köszönhetően nagyon kiegyenlítetté vált a mezőny 2022-ben, rengeteget számít az, hogy ki mennyire tehetséges” – mondta Parrag.

Watkins Glen egy hamisítatlan észak-amerikai versenypálya, ahol Tony Stewart és Lewis Hamilton is cserélt már autót. A pálya hasonlít azokhoz, amelyekhez Raikkönen az F1-ben szokott. Ha az F1-es veterán meg tud barátkozni a körülményekkel, a technikával és az agresszív ellenfelekkel, akkor ez nem csak a finnek lehet majd egy emlékezetes futam, hanem a nézőknek is.

NASCAR Cup Series futam Watkins Glenből vasárnap 21:00-kor élőben az ARENA4 és az ARENA4+ műsorán. Kommentátor: Juhász Zoltán és Parrag Zsombor.
( onBRANDS )