A JÓ NYELVHASZNÁLAT SOHA NEM MEGY KI A DIVATBÓL!

A Montágh Testület új elnöke 2023-tól Aczél Petra, nyelvész, kommunikációkutató, egyetemi tanár, professzor.

Aczél Petra, a Montágh Testület új elnöke a Kossuth Rádió studiójában 2023. január 24-én.

Aczél Petra kutatási területe a retorikaelmélet, érveléselmélet, meggyőző kommunikáció, közéleti kommunikáció, vizuális retorika, médiaretorika és újmédia-kommunikáció. A Kossuth Rádióban adott székfoglaló interjújában úgy fogalmazott, fontos, hogy

időtlenül legyen egyfajta elvárásunk, alázatunk a nyilvános megszólaláshoz.

„A nyelv olyan, amilyenné mi tesszük. De ez nem jelenti azt, hogy azt csinálunk vele, amit akarunk. Mindig azt a hasonlatot javaslom meggondolni, hogy vajon jó-e egy cipőt fordítva felvenni, hogy a sarka van elől? Bizonytalan léptekkel tudunk úgy járni, de nemcsak a cipő megy tönkre, hanem a lábunk is. Ha a társas kapcsolatainkban nem vagyunk elég igényesek, az az önkifejezés, a másik iránti megértés és odafigyelés rovására megy, és ezt a nyelvünk tükrözi” – kezdte a Jó reggelt, Magyarország! vendégeként Aczél Petra. A kommunikációs szakértő hangsúlyozta, a nyelvet nem szótárakból tanuljuk meg, hanem kisgyerekkorunktól kezdve, társas helyzetekben. A nyelvi fejlesztés kulcsának azt tartja, ha minimum annyi elvárásunk van önmagunkkal szemben, mint másokkal.

„A Montágh Testület egyedülálló munkát végez Magyarországon. A médiumok nyelvhasználatához, kommunikációjához kapcsolódó gondozó munkának – ilyen mértékben és célokkal – egyedül itt van hagyománya. Hatalmas feladat az elnökség, hiszen egyfelől megismerhetem belülről azt, amit eddig csak nézőként, hallgatóként, és megtapasztalhatom korunk média nyelvhasználatának kihívásait. Nem szabad tartani az ódivatúságtól, hiszen a jó nyelvhasználat soha nem megy ki a divatból! Úgy tapasztalom, a szépen, jól érthetően, megfelelő tempóban és akár élvezetesen beszélő embereket szívesen hallgatják mások” – jegyezte meg Aczél Petra. A teljes beszélgetés újrahallgatható a Médiaklikk.hu oldalon.

 

Aczél Petrával készült interjúnk ITT olvasható, nézhető, hallgatható meg!
( onBRANDS )