A SHELL MEGNYITOTTA ELSŐ LNG TÖLTŐÁLLOMÁSÁT MAGYARORSZÁGON

A szállítmányozás iránti kereslet 2050 -re várhatóan megháromszorozódik.

A Shell folyamatosan bővíti európai cseppfolyósított földgáz, azaz LNG-töltőállomás hálózatát, hogy támogassa közúti teherfuvarozási partnerei szén-dioxid kibocsátáscsökkentési törekvéseit.

A létesítmény a több transzeurópai folyosót összekötő M0 körgyűrű 19 kilométerszelvényénél, Szigetszentmiklóson található.

A kamionokkal végzett közúti szállítmányozás a globális ellátási lánc legszembetűnőbb eleme,

gyakorlatilag teherautók szállítanak szinte mindent, ami a modern társadalom mindennapi életéhez szükséges. Az ágazat a globális CO2-kibocsátás 9 százalékáért felelős.

A szállítmányozás iránti kereslet 2050 -re várhatóan megháromszorozódik,

és ezzel egyidejűleg a szektornak teljes mértékben szén-dioxid mentessé kell válnia. A Shell megbízható és tisztább energiamegoldásokkal segíti elő szállítmányozó partnerei karbonkibocsátásának csökkentését. A teherjárművek esetében a mai hagyományos dízelhez képest az LNG használata hozzájárulhat az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez “well-to-wheel”, azaz a kinyeréstől a tankolásig, míg a bio-LNG használata nullára redukálhatja az emissziót.

A Shell Európa-szerte alkalmazott magas szintű minőségi és biztonsági elvárásainak megfelelően modernizált állomás LNG, a későbbiekben pedig majd bio-LNG üzemanyaggal látja el a kamionokat Magyarországon, egyben támogatja a más országokba, pl. az Ausztriába, Csehországba, Németországba, Romániába, Szlovéniába vagy Szlovákiába irányuló teherforgalmat is.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elmondta: „Érdemi intézkedések nélkül a környezet megvédése csak cél marad. Az LNG elterjesztése a közlekedésben, főleg a közúti teherfuvarozásban egy hatalmas lépés, hogy globálisan tudjuk csökkenteni a karbonkibocsátást. Ha Magyarország ebben a folyamatban fontos szerepet tud vállalni, az lehetőség számunkra megerősíteni azt a pozíciónkat, miszerint Magyarország azon húsz ország közé tartozik a világban, amelyek az utóbbi években úgy tudták növelni gazdasági teljesítményüket, hogy közben csökkentették károsanyagkibocsátásukat”.

“A karbonsemlegesítés a közlekedési ágazat egyik legnagyobb kihívása, egyben a Shell Powering Progress stratégiájának egyik legfontosabb célkitűzése. Az egyik lehetséges megoldás az LNG használata, amely hozzájárulhat az üvegházhatású gázok kibocsátáscsökkentéséhez a hagyományos üzemanyagokhoz képest. Az új magyarországi állomás fontos tagja a Shell európai LNG-hálózatának, amely támogatja az LNG kamionüzemanyagként történő elterjedését Magyarországon és az olyan jelentős teherforgalmú országokban, mint például Ausztria, Csehország, Németország, Románia, Szlovénia és Szlovákia”– mondta Kapitány István, a Shell Mobilitás Üzletágért felelős globális alelnöke.

“A Shell üzleti stratégiájával, a Powering Progress-szel összhangban magyarországi legfontosabb kezdeményezéseink és intézkedéseink leginkább arra összpontosítanak, hogy felelős üzleti tevékenységet folytassunk, gondoskodjunk működésünk, köztük telephelyeink szén-dioxid-kibocsátásának csökkentéséről, kínálatunkban szerepeljenek az alternatív, illetve karbonsemleges üzemamanyagok, valamint segítsük ügyfeleink útját a karbonsemlegesség felé, most és a jövőben is. A Shell első magyarországi LNG töltőállomásának átadása fontos pillanat vállalatunk számára, örömmel teszünk újabb lépést a nettó zéró kibocsátású jövő felé” – mondta Istenesné Solti Andrea, a Shell Hungary zRt. igazgatóságának elnöke.

Bors András, a Shell közép-kelet-európai LNG fejlesztésekért felelős menedzsere hozzátette: “A Shell-nél az ügyfelek magas színvonalú kiszolgálásáért dolgozunk. Többek között velük együttműködve elősegítjük a szén-dioxid-kibocsátásuk csökkentését, különösen a nehezen dekarbonizálható ágazatokban, mint például a közúti kereskedelmi szállítás. Az LNG ma fontos eleme az alacsonyabb karbonkibocsátású üzemanyagkínálatnak. A Shell célja, hogy Európa-szerte működtessen LNG-állomásokat a kontinens főbb nemzetközi közlekedési útvonalai mellett, hogy minél könnyebben és szélesebb körben elérhetővé tegye azt az üzemanyagot.
( onBRANDS )