A MASTERCARD ALKOTÓTÁRS IRODALMI ÖSZTÖNDÍJ GYŐZTESEI

A Mastercard - Alkotótárs alkotói ösztöndíjra csakúgy, mint tavaly, idén is közel 50 pályázat érkezett.

Kerber Balázs és Zilahi Anna nyerte az idén harmadik alkalommal átadott Mastercard – Alkotótárs irodalmi ösztöndíjat és a vele járó 3-3 millió forintot. A Mastercard – Alkotótárs alkotói ösztöndíjra csakúgy, mint tavaly, idén is közel 50 pályázat érkezett. A Könyves Magazin szakmai partnerségében megvalósuló ösztöndíjra nyílt pályázaton jelentkezhetett minden, a 40. évét be nem töltött vers- és prózaíró, akinek már megjelent legalább egy, legfeljebb két szépirodalmi kötete.

Kerber Balázs verseskötetében (Számtan a holdas estékre) korábbi versgyűjteményének tapasztalatait szeretné felhasználni, egy narratív struktúrába ágyazva kíván megmutatni egy disztópikus városi teret a benne mozgó alakokkal együtt, akik az egymással való kapcsolódás lehetőségeit keresik.

Zilahi Anna a Fogak című regényében az önként vállalt gyermektelenség és a hiába áhított gyermekáldás nézőpontjait járná körül két fiatal nő egymásra találásán keresztül.

A díjakat a Mastercard – Alkotótárs ösztöndíj harmadik évére felkért zsűri (Babiczky Tibor, Enyedi Ildikó, Mán-Várhegyi Réka, Németh Gábor és Szécsi Noémi) döntése nyomán adták át.

Eölyüs Endre, a Mastercard Magyarországért és Szlovéniáért felelős igazgatója a díjátadón elmondta: “A Mastercard – Alkotótárs ösztöndíjprogram sikerét jelzi, hogy az első év nyertesei közül Czakó Zsófia Szívhang című regényét már a kezünkben is tarthatjuk, és áprilisban megjelent André Ferenc kötete is Kepler horoszkópírás közben letér a pályájáról címen. Egy program igazi sikerét nem az elindítása, hanem a fenntartása jelenti, mert felelős vállalatként sem az üzletben, sem a kultúra támogatásában nem rövid távon tervezünk. A kortárs magyar irodalom támogatójaként hiszünk abban, hogy a Mastercard innovációi nem csak a technológia jövőjét határozzák meg, hanem az elkészülő könyvek segítségével az olvasókét is.”

A kortárs magyar irodalom támogatására három éve életre hívott Mastercard – Alkotótárs ösztöndíj 2022 őszétől színházi programmal egészült ki. A rendhagyó és hiánypótló pályázat célja a feltörekvő, fiatal színészek és színházi formációk támogatása. A nyertesek használatba vehették a Jurányi inkubátorházban kialakított Mastercard – Alkotótér elnevezésű színházi labort, ahol ideális körülmények között dolgozhattak kreatív ötleteik megvalósításán.

Az idei pályázattal olyan, a 2023/24-es színházi évadra tervezett progresszív produkciókat szeretnének támogatni, amelyek magas színvonalat és művészi értéket képviselnek, illetve innovatív formanyelvet tudnak alkalmazni a színpadon, vagy akár teljesen ki is tudnak lépni a hagyományos színházi terekből.

A Mastercard -Alkotótárs pályázatnak (mind a kortárs irodalmi, mind színházi téren) fontos eleme a szociális érzékenyítés és az olyan társadalmi kérdések képviselete, mint a

környezetvédelem, a digitalizáció és szegénység.

Ezért kifejezetten olyan projekteket keresnek, amelyeknek napjaink társadalmi kihívásait és sokszínűségét nagyfokú empátiával kezelik, valamint közösségépítő erővel is rendelkeznek.

A pályamunkákat neves szakmai zsűri bírálja el, melynek tagjai Pass Andrea (író, rendező), Rozgonyi-Kulcsár Viktória (intézményvezető, Jurányi Ház), Stefanovics Angéla (színész), Schwechtje Mihály (író, filmrendező) és Tasnádi István (író, rendező).

A pályázat három nyertese négy-négy hétig ingyenesen használhatja majd a Mastercard – Alkotóteret, ami ideális környezetet biztosít az ötleteik és projektjeik megvalósításához. Ez idő alatt a FÜGE (színházi és összművészeti projektek megvalósítására létrehozott egyesület) szakmai mentorálása is a rendelkezésükre áll majd.

A pályázatra 2023. június 12. 16.00 óráig pályaműveket nyújthat be minden olyan 40. életévét be nem töltött színházi alkotó vagy az általa képviselt formáció, akinek vagy aminek legalább egy, maximum öt önálló színházi munkája már bemutatásra került. Jelentkezni ITT lehet.
( onBRANDS )