MA MÁR A REKLÁMPIACON IS MAGAS AZ INGERKÜSZÖB

A hagyományos reklám unalmas, a hirdetésnek adnia kell valamit.

Nem elég egy jó kreatív, több ötletet kell beletenni egy kampányba, mint eddig, ha az emberek érdeklődését fenn kívánjuk tartani. A Digital Media Hungary-n Sopov István, az Adaptive Media ügyvezető igazgatója beszélt a trendekről, konkrét példákról a Lounge Group podcastjának különkiadásában. Mint kiderült, ahány ház, annyi szokás – nagyjából így lehet összefoglalni, hogy milyen módon működnek a hazai sales house-ok.

A sales House és médiaügynökség fogalmát gyakran keverik a hazai szakmában:

utóbbi a hirdetőket segíti, nekik javasol, médiatervez, kampányokat helyez el, míg a sales house a kiadókat segíti. Nem kell ugyanakkor minden oldalnak saját értékesítő csapat, a sales house mindent elintéz kapcsolatai révén, éppen ezért költséghatékonyabban, hiszen nincs szükség minden egyes területen külön szakemberre. Mivel ebben az esetben egy kézben van több felület, jelentősen jobb elérést lehet így biztosítani egy-egy hirdető számára. A sales house-ok helyben jelen vannak, napi kapcsolatban állnak a hirdetőkkel, és olykor egy-egy kampány tervezésébe is aktívan beszállnak.

Az Adaptive Media főleg a prémium online magazinok és híroldalak felületeit értékesíti, Sopov István szerint az itt megjelenő reklámtartalmakba érdemes már jócskán energiát ölni: szórakoztatnia, informálnia kell egy jó bannernek, de persze az a minimum, hogy jól nézzen ki. Végtére is az a cél, hogy az emberek ne akarják elkerülni a hirdetést –mondta.

A harc nagy az olyan globális platformokkal mint a Google vagy a különböző közösségi oldalak.

Ezek ugyanis elszívják a lokális reklámpénzeket, de egyfajta konkurenciát jelentnek az influencerek is a hagyományosnak mondható online reklámtorta felosztásában. Vannak ugyanakkor olyan szempontok és szituációk, amelyek mentén és amikor a kevesebb néha több, azaz olykor a bevételek kárára is meghúznak egy határt, hogy egy-egy website-on ne csorduljanak túl a reklámok.

A sales house fogalmának áttekintésben az adásban szó esik arról is, hogy milyen további előnyökkel jár ez a közvetítő szerep, mennyire gyakori, hogy a nagy nemzetközi szereplőknél egy tollvonással húznak át 10 országot érintő kampányokat. Az sem marad titokban, hogy miképpen fordítják meg a folyamatot, és a szerkesztőségből indult ötlethez hogyan találnak megfelelő hirdetőt, aki még fizetni is hajlandó az adott megoldásért. Szó esik még a flow hirdetési formáról, illetve arról is, hogy miért jó, ha a bannerek nincsenek „útban”.
( onBRANDS )