TCR KUTATÁST ÉS PÁLYÁZATOT INDÍT A REKLÁMSZÖVETSÉG ÉS A SHARITY IMPACT

A Call to Action projekt célja, hogy több aktivitáson (pl. felmérés, pályázat) keresztül bemutassa a legjobb TCR gyakorlatokat és ezáltal a reklámok társadalom egészére gyakorolt jótékony hatását demonstrálja.

Az első fázisban a Magyar Reklámszövetség és a Sharity Impact a társadalmi célú ügyek publikálásának fontosságát, mértékét és hatását a Score Group kutatóintézet segítségével egy, a legnagyobb hirdetők reklámszakmai vezetői és az ügynökségek, médiavállalatok döntéshozói körében elindított felmérés keretében vizsgálja. A felmérés a hirdetők társadalmi célú vagy támogatói tevékenységét vagy a (márkák) gazdasági reklámjaiban megjelenő, közvéleményt pozitív módon formáló társadalmi célú információkat közlő hirdetéseit, valamint a jótékonysági (charity) aktivitásaikat és azok kommunikációját veszi górcső alá.

Az online kutatás a kommunikációs iparági döntéshozókat vagy véleményvezéreket célozza az összes társ-szakmai kommunikációs szervezet tagságát megmozgatva. A kérdőívet április 10. éjfélig lehet kitölteni. A kutatást több hazai nagy hirdető mélyinterjúja fogja teljessé tenni.

Urbán Zsolt, a Magyar Reklámszövetség alelnöke, a Call to Action projekt kezdeményezője és vezetője hangsúlyozta: „A Reklámszövetség ügyvezetősége egyértelműen úgy érzékeli, hogy az egyre tudatosabb (reklám)fogyasztók alapelvárásává vált minden reklámozó felé, – a nagyvállalatoktól kezdve a közepes és kisvállalkozások irányába egyaránt – hogy a márkák, cégek felelősen viszonyuljanak a körülményekhez (például társadalmi kérdésekhez, klíma ügyekhez stb.). Vagyis egy átfogó társadalmilag felelős gondolkodás szemlélettel a  kommunikációs magatartás ne csupán a cégek társadalmi célú vagy charity aktivitásainak hírverésében mutatkozzon meg, hanem áthassa a kereskedelmi (core tevékenységből fakadó) reklámokat is. Az alaphelyzet feltérképezése (kutatás) után egy társadalmi célú aktivitást és reklámversenyt indítunk útra tavasszal a már megvalósult jó gyakorlatokból, illetve egy pályázatot is a kreatív civileknek egy-egy, a társadalmi munkát érintő téma mentén.”

A projekt alaplépéseként – a kommunikációs iparági, szakmai döntéshozók és véleményvezérek, valamint a társ-szakmai szervezetek tagságának körében  – lebonyolított kutatás egy „pillanatfelvételt” rögzít és ezzel feltárja a társadalmi célú reklámok hatásairól a legaktívabb hirdetői és ügynökségi kör aktuális véleményét. Egyúttal rávilágít a kommunikációs aktivitások és reklámok jelenleg érzékelhető szemléletformáló hatásának hatékonyságára és rámutat a hiányosságokra is.

A Call to Action kezdeményezés mellé sok neves szakember állt, hogy szakmai grémium tagként támogassa a projektet és a második fázisban induló pályázatot:

  • Bánhegyi Zsófia, a Szerencsejáték kereskedelmi igazgatója
  • Blaskó Nikolett elnök, MAKSZ / ACG Reklámügynökség tulajdonos-ügyvezető
  • Baráth Péter, RTL marketing és kommunikációs igazgató
  • Bársony Farkas, Sharity Zrt. társalapító, elnök-vezérigazgató
  • Gulyás János elnök, MRSZ / a Wavemaker Hungary Kft. ügyvezetője
  • Hivatal Péter, MRSZ elnökségi tag és az ügyvezetőség tanácsadója
  • Kovács András Péter, Yettel marketing igazgató
  • Kőszegi András, márkatanácsadó, OnBrands, SkillX Technologies vezérigazgató helyettes
  • Mérő Ádám alelnök, MRSZ / Senior Director, Coca-Cola Company Consumer & Shopper Connection
  • Nagy Bálint, IBS marketingtanszék vezető
  • Pőcze Balázs, MRSZ ügyvezetőségi tag és Mito Creative kreatív igazgató

( onBRANDS )