AZ ESG-EDUKÁCIÓT TŰZTE KI CÉLUL A KAVOSZ E-GREEN ZRT

A VOSZ ezekkel a lépésekkel is bővíti szolgáltatási körét a vállalkozások versenyképességének növelésére.

Az ESG bevezetési gyakorlatáról volt szó a Veszprémben megrendezett II. VOSZFESZT Vállalkozói Szabadegyetem csütörtök délutáni szekciójában. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és a Pannon Egyetem közös rendezvényén a kkv-k előtt álló feladatokról és a már hasznosítható tapasztalatokról beszéltek a szakértők. 

„A VOSZ másfél éve erős lobbi tevékenységet folytat szakpolitikusi körben, hogy hathatós segítséget nyújthasson a kis- és középvállalkozóknak az ESG-vel kapcsolatos problémakörben. Ezért is alakult meg 2023 őszén a KAVOSZ E-Green Zrt., amely a munka elején összegyűjtötte azokat a témaköröket, amelyekben a legtöbb segítséget igénylik a kkv-k. Egy ESG-beszámoló 700-800 kérdésből is állhat a külföldi multiknál. Mivel erre a nagyságrendre a hazai kkv-k nincsenek felkészülve, az E-Green a hazai vállalati körre szabta a kérdéseket, saját kérdéssort és módszertant készített. Mivel a hitelhezjutásnál is hangsúlyosan megjelenik az ESG-minősítés, a közeljövőben erre is fel kell készíteni a vállalkozókat. Az E-Green weblapján, a www.egreen.hu-n minden aktuálisan elérhető információ szerepel.” – mondta dr. Tóth Róbert, a KAVOSZ E-Green Zrt. vezérigazgatója. 

A Mol Csoport 650 beszerzési kategóriát kezel, több mint 15 országban 6000 beszállítóval szerződött, a folyamatokat központosította – erről és a beszállítók előtt álló feladatokról Major Alexandra, a Mol fenntartható beszerzési szakértője tájékoztatott. A Mol fenntartható vállalati stratégia alapján működik: ebből a szempontból a két legfontosabb terület az egészségbiztonság, valamint a klíma- és környezetvédelem. A kitűzött cél, hogy 2030-ra 30 százalékra csökkentsék a beszállítói hálózat széndioxid kibocsátását. A felelős beszerzési politika alapján megrendezték az első Beszállítói Innovációs Napot, folyamatos a belső képzésük, valamint negyedévente Felelős Beszerzési Napot terveznek. Magasabb kockázatú vállalatoknál fokozattan figyelnek a fenntarthatósági előminősítésre. A munka része a beszerzési láncolat részletes, szakágra lebontott átvilágítása.

Megéri zöldnek lenni? – tette fel a kérdést előadásában Takácsné Ferenczik Brigita, a Pannon Egyetem Gazdálkodás- és Szervezéstudományok Doktori Iskola igazgatója. A válasz igen, hiszen üzleti haszonná konvertálható a jól megtervezett fenntarthatósági stratégia, amely innovációkkal segíti a zöld átállást. Ennek eléréséhez kiemelten fontos a tudatosság és az edukálás. Mint mondta: a polikrízis évtizedeiben az egyre komplexebb, nem csak környezeti kérdéseket érintő problémákra egyszerű válaszokkal nem találunk megoldásokat. Új keretrendszerekre van szükség, például az ESG-re, és a meglévő tudást a mesterséges intelligencia felhasználásával kell bővíteni. „Mindenki találja meg azt a pontot, hogy neki miért jó zöldnek lenni, mert nemcsak a trendeknek kell megfelelni, hanem felelősséget kell vállalni a környezetünkért” – húzta alá, és közölte: a Pannon Egyetem ESG rövid képzéseket szervez 2024 második negyedévétől, valamint 2025 februárjától ESG mesterszak indítását tervezi. Ezeken kívül a körforgásos gazdaság menedzser tréningek és munkavállalói képzések is napirenden vannak.

A Master Good Cégcsoportnál 2024. január 1-től létezik a fenntarthatósági és innovációs igazgatói poszt, amelyet Farkas Csaba tölt be. A szakember korábban már dolgozott hasonló területen. Ismertette a 100 százalékig magyar családi vállalkozás eredményeit és vállalkozói filozófiáját. Kiemelte, hogy az élelmiszeripari és agrártevékenységben náluk nincs hulladék, nagy hangsúlyt helyeznek az újrahasznosításra, minden új megoldásra nyitottak. A cégcsoportnál fenntarthatósági feladatokkal még 3-4-en foglalkoznak, valamint 3-4 néhány külsős céggel is együttműködnek ezekben a kérdésekben. Nagyon komolyan veszik a munkavállalók jóllétének biztosítását, erre különböző programok szolgálnak.

A délutáni szekció előadóinak kerekasztal-beszélgetésén, amelyet dr. Kozák Ákos, az Egyensúly Intézet üzleti kapcsolatokért felelős igazgatója moderált, válaszoltak a résztvevők kérdéseire.

A rendezvény zárásaként Perlusz László, a VOSZ főtitkára bejelentette, hogy az országos elnökség beszállítói program indításáról döntött, amelyhez szorosan kapcsolódik az ESG-vel kapcsolatos kérdéskör. A VOSZ ezekkel a lépésekkel is bővíti szolgáltatási körét a vállalkozások versenyképességének növelésére, amelyhez a Pannon Egyetem mellett várja más partnerek csatlakozását is.
( onBRANDS )