EURÓPAI ÉTTERMEK GYŐZEDELMESKEDTEK A VILÁG LEGJOBBJAINAK LISTÁJÁN

A barcelonai Disfrutar étterem lett a 2024-es The World’s 50 Best Restaurants rangsor első helyezettje.

A gasztronómiai világ kiválóságai előtt, június 5-én hirdették ki a The World’s 50 Best Restaurants 2024-es rangsorát. A S.Pellegrino és az Acqua Panna prémium ásványvízmárkák által támogatott ünnepélyes díjátadón a barcelonai Disfrutar a világ legjobb éttermének járó elismerés mellett a legjobb európai étterem díját is elnyerte. A Wynn Las Vegas szállodában megrendezett eseményen öt kontinens 26 régiójának legjobb éttermeit és gasztronómiai tehetségeit ünnepelték, többek között gazdára talált a legfenntarthatóbb étterem és a legjobb cukrász díja, valamint életműdíjat vehetett át egy 45 éve pályán lévő séf.

A tavalyi második hely után, idén a legjobbnak járó díjat vihette haza a barcelonai Disfrutar étterem, míg a második és harmadik helyet a spanyol Asador Etxebarri és francia Table by Bruno Verjus nyerte el. A győztes étterem védjegye a modern technikák és lenyűgöző vizuális elemek használata, amely meglepő csavarral teszi izgalmasabbá a hagyományos fine dining étkezés élményét. Menüjében a mediterrán identitás jelenik meg, meghintve egy csipetnyi avantgárd ízvilággal, elgondolkodtató és merész kortárs ételkölteményeket létrehozva. 

„Nagy örömmel jelentjük be, hogy 2024-ben a legjobb étteremnek járó címet a Disfrutar nyerte el. Az Oriol Castro, Eduard Xatruch és Mateu Casañas séfek által összeállított étlap minden fogása káprázatos, a csapat pedig lenyűgöző elhivatottságról tett tanúbizonyságot. A S.Pellegrino és Acqua Panna által támogatott The World’s Best Restaurant ranglistán idén 26 térség éttermei szerepelnek, amely különösen jól mutatja, hogy a vendéglátás sokszínűségére és kiválóságára globális szinten van igény” – mondta William Drew, a The World’s 50 Best Restaurants tartalomért felelős igazgatója.

Az 50 legjobb éttermet felsorakoztató ranglistán a világ minden tájáról találunk kiváló helyeket, de a hazai ínyenceknek nem kell feltétlenül repülőre szállniuk, hogy megtapasztalják a gasztronómiai élmények legjavát. Több szomszédos ország étterme is felkerült ugyanis a 2024-es listára: a bécsi Steirereck étterem a 22. helyen, a berlini Restaurant Tim Raue a 30. helyen, a svájci Schloss Schauenstein étterem a 47. helyen, a szlovéniai Kobarid városában található Hiša Franko pedig a 48. helyen végzett.  

A toplista mellett több egyéni díjat is kiosztottak a 22. ünnepi gálán:
  • A világ vezető séfjei által megszavazott Estrella Damm Séf Választása díjat Mitsuharu “Micha” Tsumura, a limai Maido séf-tulajdonosa nyerte el.
  • A berlini Nobelhart & Schmutzig lett a Fenntartható Étterem díjának győztese. 
  • Neil Perry ausztrál séf – akinek éttermi portfóliójába többek között a legendás Rockpool Bar & Grill, a Rosetta, a Spice Temple, valamint legújabb vállalkozása, a Margaret szerepel – több mint 45 éves karriert tudhat maga mögött, amelyet most a Woodford Reserve Icon díjjal jutalmaztak. Perry vitathatatlanul hazája legbefolyásosabb séfje, a modern ausztrál és ázsiai gasztronómia mestere.
  • A világ legjobb cukrászának járó elismerést a francia Nina Métayer vihette haza, aki a hagyományos süteményektől a Michelin-csillagos desszertekig képes újat alkotni, gyönyörű munkáival inspirálva a cukrászok új generációját. 
  • A Vicky Cheng séf nevéhez köthető hongkongi Wing étterem a 20. helyen debütált, amellyel elnyerte a legjobb új belépő díját.
  • A hongkongi The Chairman a legtöbb helyezést javító étterem díját kapta, mivel az előző évihez képest 24 hellyel került előkelőbb pozícióba.  A világ ranglista 26. helyezettjét a 2024-es Asia’s 50 Best Restaurants legjobb hongkongi éttermének választották.
  • A legjobb sommelier-nek járó elismerést Pablo Rivero kapta, a Buenos Aires-i Don Julio étterem tulajdonosa és borszakértője.

Az est során megünnepelték azokat a gasztro-nagyságokat is, akiket korábban különdíjakkal jutalmaztak. A Változás Bajnoka díjat João Diamante a Rio de Janeiró-i Diamantes Na Cozinha projekt alapítója, valamint Jessica Rosval és Caroline Caporossi, a női integrációt támogató képzési programnak helyt adó Roots in Modena alapítói kapták. A világ legjobb női séfjének járó elismeréssel Janaína Torres díjazták, a Gin Mare Vendéglátás Művészete díjat a párizsi Plénitude étterem kapta, míg a Resy Reménység díját a Los Angeles-i Kato étterem csapata vehette át.

A szavazás menete

A The World’s 50 Best Restaurants 2024-es rangsora az 1080 fős nemzetközi szakértőkből és világutazó ínyencekből álló Akadémia tagjainak szavazatai alapján állt össze. A testület világszinten 27 különálló régióra oszlik, egyenként 40, a nemek szempontjából kiegyensúlyozott tagösszetétellel. A szavazási folyamatot az esemény egyetlen támogatója sem befolyásolja. A listát a Deloitte professzionális tanácsadó cég vizsgálja felül, beleértve az 1-50 közötti rangsort is, amely garantálja az eredményül kapott lista integritását és hitelességét.

Legjobb a Legjobbak Között

Azok az ikonikus gasztronómiai helyszínek, amelyek értékeiket bizonyítva korábban az 50-es lista első helyén végeztek, tavaly óta a Legjobb a Legjobbak Között dicsőségcsarnokba kerülnek, és ezután már nem vehetnek részt a The World’s 50 Best Restaurants további szavazásain. Azok a séfek és dolgozók, akik korábban a ranglista élére repítették éttermeiket, jövőbemutató befektetésként tekintenek a vendéglátásra, és új projektek, innovatív kezdeményezések révén mozdítják előre a gasztronómiai ágazatot. Az elit klubban, az újonnan bekerült tavalyi nyertes limai Central mellett, jelenleg 11 étterem kapott helyet: El Bulli (2002, 2006-2009), The French Laundry (2003-2004), The Fat Duck (2005), Noma – eredeti helyszín (2010-2012, 2014), El Celler de Can Roca (2013, 2015), Osteria Francescana (2016, 2018), Eleven Madison Park (2017), Mirazur (2019), Noma – jelenlegi helyszín (2021), Geranium (2022).
( onBRANDS )