INDUL AZ AZONNALI FIZETÉSI RENDSZER 2.0

Szegedi startup a qvik az egyik kulcsszereplője.

2024. szeptember 1-étől minden Magyarországon működő kereskedelmi banknak, amely rendelkezik mobilbanki alkalmazással, elérhetővé kell tennie az Azonnali Fizetési Rendszer 2.0 által előírt tranzakciós lehetőségeket. A tesztidőszak infrastruktúráját egyetlen hazai cég tudja biztosítani, amely elkötelezett abban, hogy az elsők között általa megálmodott grandiózus projektet hosszútávon a köz szolgálatába állítsa. 

A qvik névre keresztelt, Azonnali Fizetési Rendszer 2.0 előírásai szerint QR-kódos vagy NFC adatbeviteli módokkal biztosítható a fizetési lehetőség a POS-terminálokon, illetve QR-kódos és deep linkes megoldással elérhető a virtuális térben is, például webshopos fizetéseknél.

„A 2014-es krími események idején a térségben felfüggesztették a bankkártyás szolgáltatásokat, ami rámutatott arra, hogy a pénzügyi rendszerek bizonyos esetekben korlátozhatóak. Ezért minden társadalom számára fontos lehet alternatív elektronikus fizetési megoldások kidolgozása a pénzforgalmi stabilitás és a monetáris szuverenitás érdekében. Magyarországon a jogalkotó a 2024. szeptember 1-jei dátumot tűzte ki az alternatív elektronikus fizetési láb bevezetésének határidejeként, amelyhez július 1-jétől egy csaknem két hónapos tesztidőszak kapcsolódik.” – magyarázza dr. Ibrahim Ádám az Ex Machina Kft. ügyvezető-tulajdonosa.

Impozáns teljesítmény

Az Ex Machina Kft. mintegy 6 éve fejleszt elektronikus fizetési infrastruktúrát, a jogalkotó által kötelezővé tett Azonnali Fizetési Rendszer elfogadói oldalára biztosít megoldást.

„A céget 2016-ban, harmadéves joghallgató diákként indítottam 1 millió forintból, családi támogatással, majd a virtuális fizetőeszközök, mint például a Bitcoin elterjedése és a nemzetközi bankkártya-szolgáltatások szankciós politikában való feltűnése után, egyre inkább világossá vált számomra, hogy hamarosan elkerülhetetlen lesz egy új, szuverén elektronikus fizetési infrastruktúra kiépítése. Egy közösségnek – számos egyéb materiális és immateriális összetevő mellett – az egyik fontos kohéziós eszköze az értéket szimbolizáló fizetőeszköz. A poszthegemón világ fejlődési iránya pedig egyértelműen megköveteli a nemzeti alternatívát.” – hangsúlyozza dr. Ibrahim Ádám.

“Ez egy szövevényes, többszörösen összetett, a társadalom mindenkori elvárásait, a korszellem aktuális igényeit, a jogot, a technológiát, egyes elemeiben az emberi pszichét, hovatovább olykor egyenesen a világrend változását érintő témakör, így a probléma megoldásának komplexitása is csábító kihívás volt.” – teszi hozzá dr. Ibrahim Ádám.

„Volt egy nagyon határozott elképzelésünk, hogy miként lehet ezt a momentumot megragadni.   Erőteljes víziónkat egyre többen értették meg, sikerült az érdekeket egységbe terelni és a koncepciót a döntéshozói szegmensbe is eljuttatni” – fogalmaz a társaság ügyvezető-tulajdonosa. „Kezdetben senki másnak nem volt elképzelése arról az architecturáról, amelynek mentén fel tud épülni a méret- és skálahatékony fizetési séma, nekünk volt elképzelésünk és akaratunk, méghozzá vasakaratunk a hosszú éveken át tartó megvalósításban való részvételre.” – mondja dr. Ibrahim Ádám.

Jótékonysági próbaidőszak

A július 1-én indult banki tesztidőszakra a társaság teljes körű ún. sub-aggregátori háttér-infrastruktúrát és két, azonnalifizetés-elfogadásra alkalmas frontoldali eszközt biztosít térítésmentesen a bankok számára, a köz szolgálatában. Egy modern POS-terminált, amely abban különbözik más hasonló eszközöktől, hogy

kezelni tudja az NFC-s azonnali fizetést és szimultán a kártyás tranzakciókat is.

Ilyen all-in-one eszközzel jelenleg más cég nem rendelkezik az országban. Az Ex Machina Kft. egy virtuális POS-terminált is biztosít, amelyhez webshopot is fejlesztett a bankok számára. Ebben 12 közhasznú tevékenységet végző alapítvány vagy egyesület közül választhatnak a banki tesztelők, akik a QR-kódot beolvasva, minden egyes tranzakcióval ezer forintot juttatnak a kiválasztott szervezetnek, köztük például a Bátor Tábornak vagy az Ökumenikus Segélyszervezetnek. A Szegedi Koraszülöttmentő Alapítvány például a mentőautójában szeretne motort cserélni, a társaság ehhez fog majd hozzájárulni.

„A donációk összegét – a Bankszövetség kérése alapján – a teszt végén vissza kell utalnunk a bankoknak, de cégünk úgy döntött, hogy saját költségvetéséből fogja a pénzt eljuttatni a szervezeteknek. A banki tesztelők utalásaival egyrészt tesztelésre kerül a mobilbanki alkalmazások működése, illetve mi magunk is teszteljük az évek alatt tekintélyes méretűre nőtt infrastruktúránkat, többek között a csalásmegelőző rendszert, az elszámolóművet vagy éppen a tranzakciófeldolgozás sebességét.” – hangsúlyozta dr. Ibrahim Ádám.
( onBRANDS )