KULCSFONTOSSÁGÚ A DIGITÁLIS KÉSZSÉGES FEJLESZTÉSE

Egész Európában.

Az Európai Unióban a lakosság mindössze 56 százaléka rendelkezik alapszintű digitális készségekkel, miközben a Digitális Évtized célja 80 százalékos arány elérése lenne 2030-ig.

Ezért is van szükség rá, hogy az uniós országokban működő digitális készségekkel foglalkozó szervezetek rendszeresen megosszák egymással a tapasztalatokat, és ezzel támogassák a készségfejlesztési törekvéseket más országokban is. A „Koalíció a digitális készségfejlesztésért és munkahelyekért” hazai koordinátoraként az IVSZ – Digitális Vállalkozások Szövetsége is részt vett a nemzeti koalíciók éves brüsszeli konferenciáján, ahol az Európai Unió készségfejlesztésével kapcsolatos céljainak mélyebb megismerése, a nemzeti jó gyakorlatok megosztása, és a digitális készségek fejlesztési lépéseinek meghatározása volt a középpontban.

A Digital Decade legújabb jelentése (korábban DESI-index) alapján

az uniós állampolgárok digitális készségeinek szintje messze van még a 2030-ra elvárt céltól.

A 16-74 éves korosztály mindössze 56 százaléka rendelkezik legalább alapszintű digitális készségekkel, miközben 2030-ra 80 százalékot kellene ennek az aránynak elérnie. A riport készítői azt is kiemelték, hogy amennyiben a jelenlegi ütemben folytatódik az IKT-szakemberek számának növekedése, akkor 2030-ra csupán 12 millió IT-szakember lesz az Európai Unióban szemben a célul kitűzött 20 milliótól.

Többek között azért is jött létre a „Platform a digitális készségfejlesztésért és munkahelyekért” projekt, illetve az ehhez kapcsolódó nemzeti koalíciók, hogy a digitális készségek elsajátítását információmegosztással elősegítsék. Magyarországon az IVSZ koordinálja ezt a tevékenységet, amelynek részeként létrejött egy szakmai weboldal, amelyen számos digitális képzés és készségfejlesztéssel kapcsolatos cikk és esemény is fellelhető. Itt kezdőtől haladó szintig találhatnak olyan digitális kurzusokat az érdeklődők, amelyek akár térítésmentesen is igénybe vehetők.

„Az IVSZ a digitaliskeszsegek.hu oldal működtetésén kívül is számos olyan projektben vesz részt, amelynek célja, hogy a munkavállalók rendelkezzenek a munkaerőpiacra való bejutáshoz és bennmaradáshoz szükséges digitális készségekkel. A DigitalTech EDIH programon keresztül kkv-knak és közintézményeknek biztosítunk térítésmentes kurzusokat kiberbiztonság, üzletfejlesztés, fintech, edtech és blockchain technológiák kapcsán, az ARISA projekt keretein belül a mesterségesintelligencia-készségek fejlesztéséhez szükséges tanterveket dolgozzuk ki piaci igények alapján, a CyberHubs a kiberbiztonsági készségek elsajátításához járul majd hozzá, míg az IT Fitneszteszt keretein belül a diákok készségeit mérjük, és adunk ezáltal lehetőséget a fejlesztésre. Hisszük, hogy a digitális gazdaság fejlődése csak megfelelően képzett munkaerővel érhető el, ez pedig az egész nemzetgazdaság érdeke” – foglalta össze az IVSZ – Digitális Vállalkozások Szövetsége legfontosabb készségfejlesztési projektjeit Tajthy Krisztina, az IVSZ főtitkára.
( onBRANDS )