IZGALMAS JÖVŐKÉPET MUTATOTT BE AZ LG

Okos macskaágy, gyermekrajzokból készített mese és rezsicsökkentő mesterséges intelligencia.

Élményt adó és gondoskodó, intelligens otthon címmel mutatta be vízióját a jövő életmódjáról az LG Electronics a 2024-es IFA-n. A vállalat kiállítási standja azt szemléltette, hogyan néz majd ki az az otthon, amelyben az LG mesterségesintelligencia-megoldásai szolgálják ki az ott lakókat és adott esetben akár a háziállataikat is.

A gondoskodó otthon központja az LG ThinQ ON Hub

Egy fejlett, mesterséges intelligenciát alkalmazó okosotthon-központ, amit kifejezetten úgy alkottak meg, hogy igazodni tudjon a felhasználók egyedi igényeihez. A ThinQ ON könnyen összekapcsolható az LG legújabb, mesterséges intelligenciát alkalmazó készülékeivel, így létrejön az ún. LG AI Home Solution, egy olyan ökoszisztéma, amit az LG saját fejlesztésű empatikus és gondoskodó AI-technológiája vezérel. Ahogy az ökoszisztéma egyre többet tanul a felhasználók rutinjairól, preferenciáiról és viselkedéséről, úgy alakítja az otthoni élményt, ezzel ténylegesen személyre szabott élményt ad úgy, hogy közben könnyít a mindennapi feladatokon.

Az LG kiállítási standján a látogatók az AI Home Gate nevű LED-es médiafallal találkozhattak először, amely már a belépéskor vizuálisan szemléltette, hogyan működik a gyakorlatban az LG AI-ökoszisztémája. A LED-kapun áthaladva, a kiállítótérbe érve pedig a vendégek maguk is kipróbálhatták, milyen kifinomult az LG generatív AI-technológiája. A ThinQ ON Hub megérti ugyanis a természetes nyelvet, azaz a felhasználók társalgási hangutasításokkal vezérelhetik a készülékeket, az IoT-eszközöket és a szolgáltatásokat. A választék pedig igen széles, a központ az életmód-szolgáltatásoktól kezdve a gyerekek minőségi alvásának elősegítéséig szinte mindent képes kezelni.

Személyre szabott mesterséges intelligencia időseknek, gyermekeknek, háziállatoknak

A Second Youth Home elnevezésű kiállítási zóna azokat a megoldásokat mutatta be, amelyek megkönnyítik a háztartási munkát és színesebbé teszik a szabadidős tevékenységeket az idősek számára. Ez a kiállítótér jól szemléltette, hogy a hangutasítások felismerése és az otthoni készülékek összekapcsolása, hogyan egyszerűsíti a lakással kapcsolatos feladatok menedzselését. A mesterséges intelligenciát alkalmazó ThinQ ON Hub hangalapú tájékoztatást is ad a felhasználóknak az otthonukban zajló történésekről, és útmutatást nyújt az olyan alapvetően stresszesebb feladatokhoz, mint például a taxirendelés, vagy az úti cél eléréséhez szükséges utazási idő kiszámolása.

Az Affectionate Home zónában azokon a mesterségesintelligencia-megoldásokon volt a hangsúly, amelyek segíthetnek a gondoskodásban, különös tekintettel a gyermekekre és a háziállatokra. Az önvezérlő AI Home Hub például, amely képes a mesterséges intelligenciával felszerelt háztartási gépek és IoT-érzékelők irányítására, a gyermekek igényeihez igazítja az eszközök beállításait és a környezeti feltételeket. Alvásidőben például képes aktiválni az alvó üzemmódot, amely mérsékli az eszközök fényerejét, ezzel segítve a gyermekek elalvását. Emellett támogatja a tanulást is, a gyermekek rajzaiból például a generatív mesterséges intelligencia segítségével történeteket tud létrehozni.

Az LG megoldása a háziállatok gondozását is megkönnyíti

A hub önállóan kezeli a csatlakoztatott készülékeket azért, hogy mindig garantálja a beltéri levegő és a padló tisztaságát. A levegőminőség-érzékelők intelligensen vezérlik az LG PuriCare Alpha Pet Double légtisztítót, míg a hőmérséklet- és páratartalom-szenzorok a DUALCOOL légkondicionálót irányítják, automatikusan beállítva az üzemmódot és a légáramlást is az aktuális körülményekhez igazítva. Miután a háziállat elhagyta a helyiséget, a robotporszívó önállóan tisztítja meg a padlót. Az Affectionate Home zónában egy vadonatúj, kifejezetten a cicák számára készült háztartási készüléket is bemutatott az LG. Az LG AeroCat lényegében egy légtisztítóval kombinált macskaágy, amelynek célja, hogy kényelmes pihenőhelyet kínáljon a macskáknak, emellett pedig frissebb levegőt biztosítson emberi társaik számára.

A Delightful Home zónában azt tapasztalhatták meg a látogatók, hogy a ThinQ ON hogyan teszi élménnyé a konyhai feladatokat. A hub kapcsolatba lépett a vendégekkel, és személyre szabott receptajánlásokat, illetve táplálkozással kapcsolatos elemzéseket adott nekik. A zóna látogatói élő főzési bemutatókat is megtekinthettek, megkóstolhatták azokat az ízletes fogásokat, amelyeket az LG beépített kamerával ellátott, mesterséges intelligenciát alkalmazó sütői készítettek, illetve megnézhették, hogyan tudja fokozni a hangulatot változtatható színű ajtóival az InstaView MoodUP hűtőszekrény.

A kiállítási stand másik tere, a Smart Green Home egy olyan önfenntartó lakóhelyet mutatott be, amelyet nagy hatékonyságú berendezésekkel, köztük a Therma V R290 Monobloc levegő-víz hőszivattyúval, valamint a legmodernebb fűtési, szellőzési és légkondicionáló rendszerrel (HVAC) szereltek fel.  Az LG mestereségesintelligencia-megoldása úgy optimalizálja valós időben a háztartás energiafelhasználását, hogy egyrészt a lakók életmódjának és rutinjának megfelelően módosítja a készülékek beállításait és működtetésük ütemezését, másrészt pedig eközben figyelembe veszi az áramárak ingadozását is. A ThinQ ON így az összes csatlakoztatott eszköz energiafogyasztásának intelligens kezelésével a háztartási rezsiköltségek csökkentésében is segít.

Gondoskodó otthoni ökoszisztéma

Az LG Affectionate Intelligence zóna középpontjában a ThinQ ON állt. Az LG saját generatív AI-technológiáját és fejlett biztonsági megoldásait használó ThinQ ON az LG számos IoT-érzékelőjéből és -eszközéből álló, változatos IoT-ökoszisztémák központi hubjaként működik. Ezek közé tartoznak a mozgás- és fényérzékelők, a hőmérséklet- és páratartalom-szenzorok, valamint az intelligens gombok, ezek mindegyike valós idejű környezeti információkat szolgáltat a személyre szabott, AI-vezérelt otthoni szolgáltatásokhoz.

Ez a zóna arra is felhívta a figyelmet, hogy az LG nyílt AI-ökoszisztémája hogyan integrálja a harmadik féltől származó szolgáltatásokat egyrészt annak érdekében, hogy még gazdagabb ügyfélélményt nyújtson, másrészt pedig megmutassa azon IoT-érzékelők sokoldalúságát, amelyek még a nem AI-készülékeket is képesek az AI Home rendszerhez csatlakoztatni.

Az LG Affectionate Intelligence zóna azt is bemutatta, hogy a ThinQ ON hogyan szolgál az otthon központi hubjként, teljes összhangban együttműködve az LG ThinQ UP és ThinQ alkalmazással, valamint a szolgáltatások és megoldások széles skálájával.

Végül, de nem utolsósorban a kiállítás AI to the Core zónája az LG AI Core-Tech csúcstechnológiás innovációit mutatta be, köztük az AI DD és az AI DUAL Inverter háztartási készülékeket. Az LG legújabb mesterségesintelligencia-megoldásainak, valamint a vállalat piacvezető alaptechnológiáinak integrációja pontosabb vezérlést, jobb energiahatékonyságot és fokozott személyre szabhatóságot biztosít.
( onBRANDS )