MÁR VESZÉLYEZTETI A NAPI MŰKÖDÉST

A szakemberhiány hatalmas gondot jelent a cégvezetők számára.

Világszerte kihívást okoz a megfelelő munkavállalók felvétele és megtartása a vállalatoknak – derül ki az EY felméréséből (EY Growth Barometer).

A 21 országból 2766 felsővezető megkérdezésén alapuló kutatás válaszadói szerint cégük növekedése nagymértékben függ attól, hogyan teljesítenek a munkaerőpiacon. A tanácsadócég munkatársai egy szakmai konferencián arra hívták fel a figyelmet, hogy

a legtöbb társaság szervezeti kultúrájának és HR funkciójának is meg kell változnia

annak érdekében, hogy biztosítani tudják eredményességüket rövid és hosszú távon. 

A gyors növekedésben lévő középvállatok fele kívánja emelni alkalmazottai létszámát a következő egy évben, ezzel szemben a megkérdezettek 25 százalékának mindennapos kihívást jelent a megfelelő készségekkel rendelkező munkavállalók megtalálása. A felsővezetők ezért vállalatuk hosszú távú fejlődése szempontjából fontosabbnak tartják a megfelelő alkalmazottak felvételét és kollégáik megtartását (30%) mint cégük működési hatékonyságának javítását (26%) és a technológiai újítások adaptációját (18%).

“A digitalizáció, az elöregedő társadalom és a nemzetközi munkaerő-mobilitás egyre nagyobb hatással van hazánkra is. A jövőben tovább fokozódhat a szakemberhiány. A gyorsuló változások miatt ráadásul fontosabbá válik a jelöltek hozzáállása, mint tudásuk és készségeik.”  – emeli ki Farkas Margit, az EY Személyügyi Tanácsadással foglalkozó üzletágának partnere.

A sikeres munkaerő-gazdálkodáshoz az EY tanácsadói szerint az üzleti igényekhez való reaktív alkalmazkodás helyett a szakma képviselőinek vezető szerepet kell vállalnia abban, hogy a szervezetüket felkészítsék a változásokra, így biztosítva a fenntartható növekedést. A magasabb szintű HR működés ezáltal a munkaerőhiányból adódó kockázatokat is sokkal hatékonyabban tudja kezelni, többek közt adatvezérelt eszközökkel és az üzleti stratégia mentén való előre tervezéssel.
(onBRANDS)