KARIZMATIKUS VAGY?

Attól, hogy valaki sikeres, nem biztos, hogy karizmatikus.

Ebben az individualista, közösségi médiával terhelt, vagy áldott világban egyre többször kerül elő a karizma ( charisma ) kifejezés.

Egyesek szerint a karizma “egy kegyelmi ajándék, és semmiképpen sem tanulható, míg mások szerint meg igenis vannak elsajátítható elemei”, tehát tulajdonképpen tanítható. Így én egyesek és mások is vagyok.

Véleményem szerint a karizma nem tanulható, csak egyes jegyeit, technikákat el lehet elsajátítani, amitől nem biztos, hogy karizmatikus leszel, de talán határozottabbnak, sikeresebbnek fogsz tűnni.

Gyakran látjuk azt, hogy emberek például egy megbeszélésen, vagy előadást tartva ezekkel a betanult technikákkal próbálnak operálni, de szenvednek benne, hiszen valójában nincsenek birtokában ennek a “kegyelmi ajándéknak”. Attól, hogy valaki sikeres, eredményes, jópofa, elragadó, vicces, netán inspiráló, egyáltalán nem biztos, hogy karizmatikus, és nem biztos, hogy jó önismerettel rendelkezik.

Ettől függetlenül természetesen érdemes és fontos tanulni a karizmatikusnak mondott jegyeket, technikákat, de csak saját, érték alapon!
( Kőszegi András )