SZINTE MINDENNAP VÁSÁROLUNK VALAMIT!

Megújult a tudatos vásárló 12 pontja.

Július 29. a globális túllövés napja, ezen a napon használjuk el a bolygón egész évben keletkezett, azaz a Föld egész évre beosztandó megújuló erőforrásait. Egyre nyilvánvalóbb, hogy a fenntarthatóságban ma már elengedhetetlen, hogy a klímaváltozást csökkentő módon vásároljunk. Ezért a Tudatos Vásárlók Egyesülete megújította azt a két tucat fő szempontot, melyek mentén érdemes szervezni mindennapjainkat, ha fenntartható és környezettudatos életmódra váltanánk.

Jelen életünk velejárója, hogy

szinte mindennap vásárolunk valamit,

még akkor is, ha sokat ülünk otthon, ahogy azt a pandémia is megmutatta. Márpedig a pénzünk szavazat, minden egyes vásárlási döntéssel letesszük a voksunkat valami mellett.

Lista, szatyor, mennyiség, javíttatás, újrahasznosítás és társai – 12 szempont, amit érdemes észben tartani vásárláskor. Az egyéni döntések, csakúgy mint a közösségi összefogás szükséges a változtatáshoz.

A Tudatos Vásárló 12 pontja arra mutat rá, hogy

elhatározással és kis lépésekkel

hogyan tudjuk a közvetlen környezetünket és életmódunkat átalakítani. 

  1. A pénzed szavazat
    Te döntöd el, mit és kit támogatsz. Nem kell támogatnod a kizsákmányolást, a gyermekmunkát, a környezetszennyezést, a káros és felesleges dolgok tömeges gyártását.
  1. A kevesebb több!
    A mennyiség helyett a minőségre figyelj! Kevesebb vásárlás, kevesebb fűtés és hűtés, kevesebb autózás, kevesebb utazás – és fellélegzik a természet.
  1. Írj listát!
    Vásárlás előtt írd össze, mire van szükséged. A nagy üzletek profi módszerekkel csábítanak felesleges pénzköltésre. Ne hagyatkozz “polctrükkökre”.
  1. Helyben, helyit
    Vásárolj közvetlenül a gazdától, piacon vagy helyi kisboltban. Kutasd fel a jó helyeket. Támogasd a helyi termelőket, kisiparosokat, gyártókat. Válaszd a szezonális élelmiszert.
  1. Mondj nemet a csomagolásra!
    Vigyél magaddal táskát/szatyrot, ne fogadj el zacskót. Válaszd a csomagolásmentes vagy fenntarthatóan csomagolt árut, a visszaváltható, illetve újrahasznosított csomagolást.
  1. Egyél klímabarát módon!
    A hús és tejtermékek lényegesen jobban terhelik bolygónkat a növényi élelmiszereknél. Egyél több zöldséget, kevesebb húst, iktass be hetente vega vagy vegán napokat!
  1. Láss tisztán!
    Tanuld meg, hogyan hatnak a reklámok. Ne dőlj be a vonzó külsőnek, láss át a szitán, ha túlfogyasztásra ösztönöznek. Így tudsz majd tényleg ellenállni.
  1. Olvasd el a címkét!
    Keresd a fenntartható és etikus termékeket tanúsító címkéket. Ne tévesszen meg a zöld szín és a sok kamu logó. Csak a hiteles minősítéseknek higgy, hogy tudd, mit vásárolsz.
  1. Erőszakmentes jólét
    Válassz olyan termékeket, amelyeket állatkínzás nélkül tesztelnek, amelyeket természetes élőhelyeik károsítása nélkül készítenek el.
  1. Használd, amíg bírja!
    Kerüld az eldobható dolgokat, ezek tömeges előállítása és kidobása energiapazarlással és környezetszennyezéssel jár. Vegyél használtat, ha elromlott, javíttasd.
  1. Nem mindegy!
    Ha nincs is tökéletes megoldás, keresd mindig a jobbat. Jelezd a cégeknek: fontos a fenntartható és etikus működés. Ha többen mondjuk, komolyan veszik.
  1. Közösen könnyebb
    Sose gondold, hogy céljaiddal egyedül vagy! Csatlakozz kihívásainkhoz, tagságunkhoz, zöldülő közösségekhez, mert együtt, kis lépésekkel nagyot tudunk változtatni.
    ( onBRANDS )