HATÁRTALAN MŰVÉSZETI LEHETŐSÉGEK A FENNTARTHATÓ KÖRNYEZET ÉRDEKÉBEN

Az Európai Unióban évente hárommilliárd tonna hulladék keletkezik, ennek elenyésző hányadát hasznosítjuk újra.

Márpedig a hulladék szennyezi a talajt és a levegőt is, ami éghajlatváltozáshoz vezet.

A folyamat már nem a jövő problémája, hanem a jelené.

Globálisan és hazánkban is jelentősen megnövekedett a csomagolóanyagokhoz köthető hulladéktermelés, melynek túlnyomó többségét a mai napig sem hasznosítják újra a vállalatok. Ennek ismeretében vágott bele a HybridCycle a hulladék alternatív újrafelhasználásába hazánkban, s hirdette meg Tiszta Balaton, tiszta művészet elnevezésű programját.

Hogyan változnak meg a hulladékkal kapcsolatos előítéleteink egy csoportos workshop vagy egy szakmai konferencia hatására? A HybridCycle által szervezett programok a gyermekektől a felnőttekig minden korosztályt megcéloznak, hogy mindenki számára egyaránt testközelbe hozzák a környezetvédelmet, mindezt egy újfajta megközelítésből, a fenntartható művészettel.

Idén elsősorban Veszprém megye és főképp a balatoni régió az események helyszínei, mely aktivitások során az elsődleges szempont az emberek figyelmét felhívni a környezetvédelem fontosságára és az újrahasznosításban rejlő lehetőségekre.

A gyermekek számára is érdekes és érthető módon mutatták be a nyári programsorozatot a hulladék újrafelhasználásában rejlő lehetőségeket. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa és a HybridCycle együttműködésével szervezett balatoni strand workshopokon négy népszerű strandon, Ábrahámhegyen, Keszthelyen, Gyenesdiáson és Csopakon tartottak érzékenyítő előadásokat, workshopokat, ahol az animátorok közös alkotásra hívták a nyaraló  gyerekeket.

  • A trash art jellegű alkotói foglalkozásokat a 7-14 éves korosztálynak szerveztük, hogy a szünidő alatt játszva, a kreatív alkotás mentén sajátíthassák el a szelektív hulladékgyűjtés gyakorlatait. A workshopokon a kreatív újrahasznosítással ismerkedhettek meg ennek a fogékony korosztálynak a képviselői. Ez egy olyan élményalapú tanulási módszer, amely során új tárgyakat készítettek a gyerekek, a kidobásra ítélt anyagokból – mondta Erdélyi Szabolcs, a HybridCycle tulajdonosa.

Idén első alkalommal nagyszabású kulturális rendezvényeken is képviselte magát a kezdeményezés, a kapolcsi Művészetek Völgye összművészeti fesztiválon és a Palónaki Jazz Pikniken,  hogy minél több emberrel megismertethessék a PET palackok, az alumínium dobozok vagy épp a boros dugók helyes szelektív gyűjtésének fontosságát. De augusztus hó során további eseményekhez csatlakoznak a szervezők, mégpedig a Balatonfüredi Borhetekhez, valamint a Veszprémi Utcazene Fesztiválhoz, hogy tovább népszerűsítsék a fenntarthatósághoz köthető szemléletmódot.

Több évre visszanyúló hagyománya van annak a kezdeményezésnek, hogy

az újrahasznosítás folyamatába művészeket vonnak be a szervezők,

melyet alkotótábor keretében valósítanak meg. Ilyen alkalmakkor szemétből születnek a különböző művészeti alkotások és installációk. Az elkészült munkákból az ősz folyamán pedig kiállításokat szerveznek Veszprémben, Balatonfüreden és Budapesten.

  • 2016-ban a fenntarthatóság gondolatkörének népszerűsítése érdekében indítottuk el nemzetközi alkotótáborunkat, a Hybridart Camp-et, amit a visszagyűjtött alapanyagok felhasználásával, hazai és nemzetközi egyetemekről érkező művészeti szakos hallgatók és frissen végzett művészek részvételével rendezünk meg azóta is minden évben. A program keretében létrejövő alkotások a környezettudatosság és az upcycling, azaz a továbbhasznosítás jegyében készülnek – tette hozzá Erdélyi Szabolcs.

A művészeti tábor jelenleg is zajlik Köveskálon. A nagyszabású Tiszta Balaton, tiszta művészet programsorozat ősztől általános iskolákban, a gyerekek érzékenyítésével folytatódik, melynek keretében a gyűjtés és az alkotás lehetősége, már az első pillanattól kezdve találkozik.
( onBRANDS )