NŐI VEZETŐ VAGY VEZETŐ?

Félelmetes az a világ, ahol a nemek nem kapcsolódnak.

Krisztián Kölkedi egy nagyon aktuális témát vetett fel vitaindítónak posztjában, miszerint vajon hova vezet a nők megkülönböztetése az üzleti életben? Női vezető, női startup, női vállalkozó… Sok fotót láttam ebben a témában, ahol a Nő szó át volt húzva a CEO szó előtt. Nem nő, CEO, nem nő, Vezető.

A stílus, divat, megjelenés piacán is erőteljes a gendersemlegesség hulláma, gyakorlatilag a történelem a szemünk előtt zajlik egy teljesen új iparág megszületésével, amit “genderless”-nek neveznek:

új szabásvonalak, új méretezések, új fazonok születnek. Eltűnnek a nemek a szabásvonalakban is, a “sem nem nő, sem nem férfi” ideálja van megszületőben. Azonban

ahogy a klasszikus stílus mindig is létezni fog, létezik klasszikus nő és férfi.

Véleményem szerint nagyon jó, ha egyenlőnek tudjuk kezelni a nemeket az üzleti életben is, mindemellett fontosnak tartom kiemelni, hogy nem vagyunk ugyanolyanok. És ez üdítő. Ezért nem húzom át a Nő szót a fotón.

Számomra félelmetes belegondolni egy olyan világba, ahol nem létezik klasszikus Férfi és klasszikus Nő. Félelmetes az a világ, ahol a nemek nem kapcsolódnak, nem segítik egymást, hanem semlegesítik, vagy elnyomják egymást. És jó érzés egy olyan világ felé menni, ahol a nők nincsenek hátrányosan megkülönböztetve, és legfőképp hátrányosan kezelve, esetenként lekezelve. Ahol létezik A Nő, és A Férfi, egyenlően, de nem ugyanúgy.

Klasszikus vagyok. Nő vagyok. Cégvezető vagyok.

Is.

És fejet hajtok a klasszikus Férfi előtt.

Is.

Te mit gondolsz?

YURKOV KOVÁCS ORSOLYÁVAL készült korábbi interjúnkat ITT olvashatod!

( A szerző: YURKOV KOVÁCS ORSOLYA )