KAPITÁNY ISTVÁN, A SHELL GLOBÁLIS EXECUTIVE ALELNÖKE MARADT A MENEDZSERSZÖVETSÉG ELNÖKE

Új tagok a Menedzserszövetség elnökségében és Felügyelőbizottságában!

A Menedzserszövetség 2023. április 18-án megtartotta éves és egyben tisztújító közgyűlését, melyen Kapitány Istvánt, a Shell globális executive alelnökét választották meg újabb három évre a szervezet elnökének, három új taggal bővült az Elnökség és egy új taggal a Felügyelőbizottság.

Az elmúlt 3 év a Menedzserszövetség számára Kapitány István elnöklete alatt nagyon mozgalmasan telt. A nagyszabású szakmai rendezvények további osztatlan sikert arattak, több programsorozat megújult formában került megrendezésre, illetve létrejöttek új, innovatív kampányok is, melyeket színvonalas formában és tartalommal bonyolított le a Szövetség. Az elnök éves beszámolójában bemutatta a programokat, kiemelte a Jövő Menedzsere és MasterClass mentorprogramok sikerét, a már negyedik éve megrendezett Menedzserek a Társadalomért Fókuszban a Jövő! nagyszabású konferenciát és az ahhoz csatlakozó fenntarthatósági őszi faültető programot, a harmadik éve megvalósított, idén új koncepcióval nagy sikert aratott Legyen Divat a Női Vezető! kampányt és az idén májusban 28. alkalommal megrendezésre kerülő Év Menedzsere Díjátadó Gálát. Kapitány István nagy sikernek tekinti az elmúlt 3 év taglétszám növekedését: 2020-ban 215 taggal, 2021-ben 284 taggal, 2022-ben 377 fős taglétszámmal zárták az évet. Nagy büszkeség az elnökség számára az is, hogy a női vezetők aránya évről évre jelentősen emelkedik, 2 év alatt megnégyszereződött, így már közel 45%-a a tagságnak női vezető.

„Nagyon szépen köszönöm a bizalmat, nagy örömmel vállaltam három éve és most is ezt a pozíciót: szeretném mindig segíteni ezt a szervezetet!” – nyilatkozott megválasztását követően Kapitány István.

A Menedzserszövetség egyben több új tisztségviselőt is választott: három új Elnökségi, és egy Felügyelőbizottsági tagot. A tisztújítást egy alapszabály-módosítás előzte meg, mely értelmében az Elnökség létszáma 12 főre emelkedett.

„Azt szeretnénk, ha az üzleti életben jelentős szerepet játszó, a szervezetünkhöz több szállal kapcsolódó, kiemelkedő üzleti vezetők lehetnének az Elnökség tagjai.” – fogalmazott Kapitány István, a Szövetség ismételten megválasztott elnöke.

Új elnökségi tagként kezdi meg munkáját Hajós Andrea, a TV2 gazdasági és pénzügyi igazgatója egy éves Felügyelőbizottsági munkáját követően.

Kapitány István szavaival élve: „Andrea egy nagyon sikeres vezető, aki az elmúlt években is már aktívan segítette a Menedzserszövetséget és az elnökség munkáját.”

Új elnökségi taggá választották Hegedüs Évát, a Gránit Bank Zrt. elnök-vezérigazgatóját is. Éva megköszönve a bizalmat, így fogalmazott: „Azon leszek, hogy segítsem a Menedzserszövetség munkáját. Az életem nagy része a bankszektorban zajlott, egy része pedig az államigazgatásban. Az a törekvésem, hogy átadjak minden olyan tapasztalatot és tudást, amit csak tudok.”

A két női vezető mellett a harmadik új elnökségi tag Ratatics Péter, a MOL Csoport fogyasztói szolgáltatások ügyvezető igazgatója és az INA igazgatóságának elnöke. Péter elmondta, hogy nagy megtiszteltetésnek érzi a jelölést, és úgy gondolja, hogy a Menedzserszövetségben érdemi változások indultak el az elmúlt években. „Ehhez a változáshoz szeretnék én is valamit hozzátenni. 15 évnyi menedzsertapasztalatom van, ennek átadásában van még hová fejlődnöm, így remélem a Szövetségben vállalt feladat ezen a téren is jó hatással lesz rám.”

Takács Lászlót, a Schiller Autó Család cégcsoport ügyvezetőjét 6 éves elnökségi mandátuma után a Közgyűlés a Felügyelőbizottság tagjának választotta. László elmondta, hogy ugyanolyan lendülettel és lelkesedéssel támogatja tovább a Szövetséget, mint korábbi pozíciójában.

„Az Elnökség nevében szeretném megköszönni azt a hihetetlenül kiemelkedő munkát, amit végzett: László nemcsak a pénzügyi, hanem minden más területen kivette a részét a feladatokból, és különös öröm volt vele dolgozni.”- fogalmazta meg véleményét Kapitány István az új Felügyelőbizottsági tagról.

A Felügyelőbizottság elnöke, dr. Tálos Péter, a Foxconn alelnöke és az Etikai Bizottság elnöke, dr. Békefi Veronika, a Szabadidő-BalatonAir Kft. tulajdonosa éves beszámolójukban elmondták, hogy a tagdíjbevételek, mind pedig a vállalkozási tevékenységből származó bevételek tekintetében dinamikus növekedés volt tapasztalható, a szövetség teljes bevétele több mint 60%-kal haladta meg a 2021 évit. Az egyre aktívabb tagságnak, az Elnökség és az Ügyvezetés munkájának köszönhetően

a Menedzserszövetség 2022-ben eddigi legsikeresebb évét zárta,

minden területen növekedett, ugyanakkor megőrizte stabil kiegyensúlyozott gazdálkodását. Kiemelt jelentőséggel bírtak mind a kommunikáció mind a pénzügyi stabilitás szempontjából programjaik és rendezvényeik.

Kapitány István
Menedzserszövetség elnök
Shell globális alelnök

Karrierje több mint 30 éve indult a Royal Dutch Shell multinacionális olajvállalatnál. A Shell árbevétele alapján a világ második legnagyobb vállalata, közel 500 milliárd dolláros forgalommal, több mint 50 millió hűséges vásárlóval. Magyarországról induló karrierje, londoni és dél-afrikai tapasztalatokat követően teljesedett ki, közép-kelet-európai kiskereskedelmi üzletág igazgatóként, majd 1999-2002 között a Shell Hungary elnök-vezérigazgatójaként. Ez idő alatt Michael Schumacherrel indított kampánnyal bevezeti a V-Power és V-Power Racing üzemanyag családot, a Magyar Olaj Egyesült alelnöke és a Hungarian Business Leaders Fórum elnöke.

Ezen időszakot követően indul be nemzetközi vezetői karrierje. 2002-től a Shell kiskereskedelmi üzletágának ügyvezető igazgatója Németország, Ausztria és Svájc területén, 2006-tól Közép-, Dél-, és Kelet-Európa alelnöki pozícióját tölti be. 2010-től Európa kiskereskedelmi üzletágának elnöke, 2012-től Észak- és Latin- Amerikáért felelős elnök Houstonban és egyben a Pennzoil Quaker State vállalat elnöke.

2014-től pedig jelenlegi pozíciójában, mint Shell Globális Executive Alelnök a világ legnagyobb kiskereskedelmi üzletágáért felelős, mely nagyobb, mint a McDonalds vagy a Starbucks. Irányításával több mint 80 országban, több mint 500. 000 kiemelkedő eladó szolgál ki közel 32 millió vásárlót, minden nap 46. 000 helyszínen. 2020 augusztusától ő a felelős a Shell vállalatcsoport integrált elektromos töltési programjáért is, mely ma már 100 000 elektromos töltővel a világ egyik legnagyobb elektromos töltési tevékenysége. A cél 2030-ra 2,5 millió elektromos töltőpont elérése.

A Menedzserszövetség Év Menedzsere Díjának 2018 évi kitüntetettje, 2020 márciusától a Menedzserszövetség elnöke.

Hegedüs Éva
Menedzserszövetség elnökségi tag
Gránit Bank elnök-vezérigazgató

A Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemet jeles diplomával végezte el. Szakmai karrierje tanácsadó cégnél kezdődött, majd kormányzati intézményekben folytatódott. Helyettes államtitkári pozícióban a Pénzügyminisztériumban, majd a Gazdasági Minisztériumban számos, a piacgazdaság hazai alapjait jelentő jogszabály – hitelintézeti törvény, csődtörvény és villamosenergiatörvény – előkészítését irányította, valamint intézmények – pl. Hitelgarancia Zrt. – létrehozását koordinálta.

1997-től a Földhitel és Jelzálogbank vezérigazgató-helyetteseként szervezte a magyarországi jelzáloglevél-kibocsátás újraindítását. 2002-től négy éven át az OTP Bank lakossági üzletágát vezette, és az OTP Lakástakarékpénztár elnöke volt. 2010-től irányítja a GRÁNIT Bankot, amelyben az indulás óta részvényes.

Nevéhez kapcsolódik a GRÁNIT Bank digitális üzleti modelljének kidolgozása, amelynek köszönhetően az elsősorban elektronikus csatornákon szolgáltató bank számos élenjáró digitális szolgáltatást fejlesztett ki. A Bank kiváló minőségű hitelportfóliót felépítve, az induláskori mérlegfőösszegét az alapítása óta eltelt 13 év alatt 143-szorosára növelve a régió egyik legdinamikusabban növekvő, stabil nyereséget termelő bankja.

A Magyar Bankszövetség elnökségének tagja, a Magyar Közgazdasági Társaság főtitkára, a Magyar Vízi- labda Szövetség társadalmi elnöke. 2015-ben a bankvezetők titkos szavazása alapján „Az év bankárának” választották, 2016-ban pedig Év Női Menedzsere Díjat vehette át. 2020-ban a Menedzserszövetség Év Menedzsere Díj kitüntetettje. 2022-ben, a negyedik egymást követő évben a Forbes magazin őt választotta a legbefolyásosabb magyar üzletasszonynak.

A Menedzserszövetség Év Menedzsere Díjának 2020 évi kitüntetettje, 2023 áprilisától a Menedzserszövetség elnökségi tagja.

Hajós Andrea
Menedzserszövetség elnökségi tag
TV2 gazdasági és pénzügyi igazgató

Jelenleg a TV2 Csoport gazdasági igazgatósága közel 20 fős csapatát vezeti, emellett az üzemeltetési terület is hozzá tartozik.  Jelentős szerepe van a vállalat stratégiájának pénzügyi támogatásában, illetve a projektmunkákban. 15 éve dolgozik vezetői munkakörben. Több évet töltött el média vállalatoknál (RTL, ATV, TV2). Szakmai sikerei közé sorolható, hogy nem csak a média szektorban ért el eredményeket. Magyarország legrégebbi vállalatánál, a BÁV Zrt.-nél először gazdasági igazgatóként, majd pedig megbízott vezérigazgatóként dolgozhatott. A gazdasági jellegű feladatok mellett, közel 400 főből álló, 100 fiókot felölelő hálózat teljes körű vezetése, támogatása, stratégiai célok elérése is a munkája részét képezték. Több vállalatnál alakította ki a pénzügyi folyamatokat, részt vett a vállalatirányítási rendszerek bevezetésében. Igazgatósági üléseken a BOARD tagok informálása, kapcsolattartás a felügyelőbizottsági tagokkal, belső ellenőrzéssel is a napi feladatai közé tartozik.

Számára az egyik legfontosabb munkahelyi érték a csapatmunka.

Végzettség, képzések

Szent István Egyetem Gazdaságtudományi Kar – Közgazdász, Mérlegképes könyvelő (vállalkozás szakirány), IFRS Mérlegképes könyvelő (PWC Academy), Metropolitan Egyetem – Business és Team Coach), M&A Szakértő (PWC Academy)

2022 áprilisától a Menedzserszövetség Felügyelőbizottságának tagja, 2023 áprilisától a Menedzserszövetség elnökségi tagja.

Ratatics Péter
Menedzserszövetség elnökségi tag
MOL Csoport fogyasztói szolgáltatások ügyvezető igazgató INA igazgatóságának elnök

2006-ban végzett a Budapesti Corvinus Egyetemen közgazdászként. 2007-ben csatlakozott a MOL-csoporthoz, ahol több vezetői pozíciót töltött be, többek között a Csoportszintű Társasági Támogatás Igazgatói posztját, amely során felelős volt a Csoportszintű Beszerzés, HR és Társasági Kommunikáció működéséért. 2012-től az FGSZ Zrt. Felügyelő Bizottságának elnökhelyettese lett. 2016-tól a MOL-csoport Fogyasztói Szolgáltatások operatív igazgatójaként folytatta pályafutását, majd 2018-tól a Fogyasztói Szolgáltatások ügyvezető igazgatójává nevezték ki, és ezzel egyidőben a MOL-csoport Vezetői Bizottságának tagjává vált.

Vezetése alatt kiemelkedő eredményeket produkált:

  • A Fresh Corner koncepció jegyében olyan töltőállomásokat alakított ki a vállalat, ahol kellemes környezetben, kibővült áruválasztékkal, kávéval, friss szendvicsekkel várja a vásárlókat
  • Irányítása alatt indították el 2018-tól a MOL autómegosztó szolgáltatását (MOL LIMO)
  • Szintén Péter felelt a MOL új székházának, a MOL Campus-nak a megvalósításáért.
  • 2018 júliusától a MOL teljes magyarországi operatív működéséért felelős ügyvezető igazgatójának nevezték ki.

2018 júliusától elnöke a Magyar Ásványolaj Szövetségnek.

2019-ben a Magyar Telekom közgyűlésén az Igazgatóság tagjának választották.

2022 októberétől az INA Igazgatóságának elnöke.

A Menedzserszövetség Év Fiatal Menedzsere Díjának 2019 évi kitüntetettje, 2023 áprilisától a Menedzserszövetség elnökségi tagja.

Takács László
Menedzserszövetség Felügyelőbizottsági tag
Schiller Autó Család cégcsoport ügyvezető

2001-ben a közgazdász diplomája megszerzését követően a közép-európai régióban működő Docu Guard cégcsoportnál helyezkedett el pénzügyi területen.  2004-ben az amerikai központú és New York-i tőzsdén jegyzett Iron Mountain Inc. felvásárolta a Docu Guard-ot és integrálta a globális szervezetbe. Az Iron Mountain-nél dolgozva megismerte a vállalati M&A tranzakciókat és az azt követő üzleti- és szervezetintegrációs folyamatokat.

A szakmai előmenetele az Iron Mountain cégcsoporton belül is folytatódott, 2007-ben Közép-Európai Pénzügyi Igazgatónak nevezték ki. Mindeközben elméleti tudását is fejlesztette, melynek során Jogi szakokleveles közgazdász, illetve okleveles adótanácsadói végzettségeket is szerzett.

2010-ben az Iron Mountain magyarországi ügyvezetőjévé, majd 2014-től a Közép-Európai Alelnökévé nevezték ki. Ügyvezetőként és regionális alelnökként több, mint 20%-kal növelte a cégcsoport regionális és közel 30%-kal a magyar piaci részesedését.

2019-ben megalapította saját tanácsadó céget, amely hatékony és személyre szabott támogatást nyújtott az ügyfeleknek operatív és stratégiai szintű üzleti kihívásaik kezelésében.

2023 januártól a Schiller Autó Család cégcsoport ügyvezetője. Irányítása alá tartoznak többek között a vállalatcsoport új- és használtautó értékesítési, a márkaszervíz, a tartósbérleti és a rövid távú bérlet üzletágai.

2017 áprilisától a Menedzserszövetség elnökségi tagja, 2023 áprilisától a Menedzserszövetség Felügyelőbizottságának tagja.
( onBRANDS )