MÉDIA A CSALÁDÉRT-DÍJ 2023-AS GYŐZTES PÁLYAMUNKÁI

Örökbeadó anyák és szétszakított kárpátaljai családok.

Süveges Gergő, a Kossuth Rádió Vendég a háznál című műsorának szerkesztő-riportere örökbeadó anyákról készült riportja kapta az idei Média a Családért-díjat. A Külhoni Média a Családért-díjat Szabó Sándor a kárpátaljai családok sorsát bemutató írásáért nyerte el, amely a Kárpáti Igaz Szó című lapban jelent meg. A Média a Családért Alapítvány idén tizenhetedik alkalommal díjazta a legjobb, családdal kapcsolatos cikkeket, rádió- és televízióműsorokat – az elismeréseket csütörtökön az Eiffel Műhelyházban adták át.

A közönség Balogh Fruzsina Utak egymáshozMegtanulhatatlan házasság című, a jezsuita Szív magazinban megjelent írását díjazta.

A Média a Családért Alapítvány 2016 óta a határon túli magyar nyelvű sajtó legjobb, családdal kapcsolatos tartalmait is jutalmazza. Idén a szakmai zsűri és a közönség értékelése egybeesett, ugyanis mindkét elismerést Szabó Sándor, a Kárpáti Igaz Szó munkatársa nyerte el a szétszakított kárpátaljai magyar családok sorsát bemutató, Apa, nagyon hiányzol! Mikor jössz végre haza? című riportjával.

„A Képmás magazin alkotói és szakértői 17 évvel ezelőtt megállapítottak és hangosan ki is mondtak két nagyon fontos dolgot. Először is azt, hogy ha

nem beszélünk sokat és jól érthetően a családról mint értékről,

valamint ha hagyjuk, hogy hangosabban szóljon azoknak az éneke, akik a család kockázatairól beszélnek, akkor könnyen lehet, hogy elveszítjük azt, ami a miénk. Így született meg 2007-ben a Média a Családért-díj, amely azokat az újságírókat és szerkesztőket ismeri el, akik a családot a maga valójában és értékében mutatják be különféle sajtóorgánumokban” – idézte fel a Média a Családért-díj alapításának körülményeit Lévai Anikó.

„Amikor nagy traumákat megélt emberek ellenállóképességének titkát kutatták, kiderült, hogy van bennünk néhány közös vonás ilyen a

humorérzék, a spiritualitás, és ilyen az, hogy kötődésre képesek.

Ma, a háborúk és járványok hírei közepette megint csak keressük a bajok ellenanyagát. Mi úgy hisszük, hogy jövőbeli létünk

immunerősítő vakcinája a család.

Az tehát, aki a családról ír hiteles, fontos és példaadó történeteket, nem csupán tartalmat szolgáltat. Többet tesz, jóval többet: jövőt épít” – mondta a díjátadó gálán Aczél Petra a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tanára, a Média a Családért Alapítvány kuratóriumának elnöke.

„A Média a Családért Alapítvány évek óta ösztönzi az olyan családi történetek megjelenését a médiában, amelyek bemutatásra érdemesek. Az értékes, jó példák megosztása közös ügyünk, így örömmel állunk évek óta partnerként az Alapítvány mellett. Vállalatunk számára kiemelten fontos cél, hogy a családi együttműködéseket hatékonyabbá tegyük, legyen szó akár a kapcsolattartásról, akár a közös programokról, miközben nagyon fontosnak tartjuk a valós jelenlét erejének, értékének megőrzését is” – Pereszlényi Zoltán, a Magyar Telekom kereskedelmi vezérigazgató-helyettese.

„Az MBH Bank számára a család és a közösség alapvető fontosságú értékek, és ezeket kívánjuk a díjazott újságírókkal együtt ünnepelni. Sokat jelent számunkra, hogy újra támogatóként vehetünk részt ebben a kezdeményezésben, hiszen ez a díj azt az elkötelezettséget és elismerést fejezi ki, amit azok a kiemelkedő újságírók érdemelnek, akik munkájukkal, írásaikkal közvetett módon információt, erőt, segítséget adnak a párválasztáshoz, az elköteleződéshez, családtervezéshez, a problémák megoldásához, a családban való boldog élethez” –  Kutas István, az MBH Bank kommunikációs ügyvezető igazgatója.

A Média a Családért-díj, valamint a Külhoni Média a Családért-díj győztesei 1-1 millió forintos pénzjutalommal gazdagodnak, míg az olvasók által legjobbnak tartott jelöltek 400-400 ezer forint jutalmat kaptak. A magyarországi Média a Családért-díj főtámogatója a Magyar Telekom, a Külhoni Média a Családért-díj a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával valósult meg. A közönségdíjakat az MBH Bank támogatja. A jelölteket a Libri egy-egy könyvcsomaggal ajándékozta meg, a rendezvény létrejöttét az FGSZ Földgázszállító Zrt. támogatta.
( onBRANDS )