HELYHEZ KÖTÖTT PIAC

Nagyot nőtt az egy lakossági előfizetőre jutó letöltés.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) legutóbb kiadott helyhez kötött piaci jelentése a 2019. III. negyedév és 2023. II. negyedév közötti időszakban vizsgálta a tévé-, a vezetékes internet- és a vezetékes telefon-előfizetések piacát a szolgáltatóktól kapott adatok alapján. Az elemzésből többek között kiderül: a vezetékes internet piacán amíg 2019 közepén egy lakossági előfizetőre átlagosan mintegy 90 GB havi letöltési forgalom jutott, addig 2023 közepén ez a szám már meghaladja a 160 GB-ot.

A kizárólag egyetlen szolgáltatást igénybe vevő ügyfelek aránya erőteljesen csökkent az elmúlt négy évben. A csak vezetékes telefonszolgáltatást rendelők száma az első időszakban mért 311 ezerről 178 ezerre, a „szólóban” tévészolgáltatást rendelőké 244 ezerrel csökkent a kezdeti közel egymilliós számról. 2019 közepén még az összes ügyfél 36 százaléka fizetett elő egy szolgáltatónál egyetlen helyhez kötött szolgáltatásra, arányuk 2023 közepére 28 százalékra csökkent. Ennek egyik fő oka lehet az a szolgáltatói törekvés, hogy valamilyen csomagajánlattal erősebben magukhoz kössék az ügyfeleket.

Ugyanakkor nem minden kombinált csomag népszerű. Igazi előretörést ezen a téren a mobilszolgáltatást is tartalmazó csomagok, továbbá az internet+tévé-kombináció ért el. A mobilszolgáltatással együtt valamilyen helyhez kötött szolgáltatást is megrendelők száma a vizsgáltidőszakban mintegy harmadával, 588 ezerről 945 ezerre nőtt. Az internet+tévé-csomagra pedig több mint kétszázezerrel többen fizettek elő, mint korábban: 312 ezer helyett jelenleg már 513 ezer háztartás használja ezt a párosítást.

Bár még mindig emelkedik a helyhez kötött internet-előfizetések száma, a növekedési ütem messze elmaradt a korábbi években tapasztaltaktól: míg a 2010-es évek  elején éves szinten 10 százalékos volt a növekedés, addig az utóbbi években legfeljebb évi 1-2 százalékos. Más a helyzet az intenzitást jelző mutatóknál: 2019 közepén egy lakossági előfizetőre átlagosan mintegy 90 GB havi letöltési forgalom jutott, 2023 közepén ez az adat  már meghaladja a 160 GB-ot, tehát közel 90 százalékkal nőtt a fajlagos, egy lakossági előfizetőre jutó letöltés. A jelenség hátterében az olyan nagy adatforgalommal járó szórakozási lehetőségek terjedése állhat, mint például a streamingszolgáltatások használata. Ezek minősége és adattartalma is folyamatosan fejlődik.
( onBRANDS )