ALDO FARINOLA

MODELLO OVER, FIRENZE

Kőszegi András:
Amikor először találkoztam a sztoriddal nagyon megérintett.

Aldo Farinola:
Nagyon kevés ismerős jelölését fogadom el, de amikor láttam, hogy Géza barátja vagy, azonnal igent mondtam erre a felkérésre.

Most vagyok 57 éves. Mond ez a szám neked valamit? 

Pontosan 7 évvel ezelőtt voltam 57, akkor változott meg az életem, amikor a fiam meghalt.

Beszélhetünk a gyermekedről?

Beszélhetünk, ha nem sírok, ha nem csordulnak ki a könnyeim. Ha igen, kérlek hagyjuk abba.

Tudom, ez érzékeny téma. Férfiként, hogy lehet ezt túlélni?

Csak előre menni.

Erősen és mindig mosolyogva.

Ha megállok… A temetőbe egyedül megyek. Minden barátom megkérdezi, hogy Aldo, mehetek esetleg veled? Mindig az a válaszom, hogy nem, egyedül szeretnék menni, mert beszélek a fiammal. Csak úgy tudom ezt csinálni, hogy sírok egy kicsit, majd megyek tovább.

Ahhoz is kell erő, hogy egy férfi sírjon.

Ha nem sírok, beteg leszek.

A sírás szabadság.

Eleresztem ezzel a gondokat, a fájdalmakat.

Mi volt ezelőtt? Mit csináltál?

Az apám építőipari cégében dolgoztam, segítettem be. Ő egy nagyon híres, jó építő volt, ezt a vállakozást vittük együtt.

Mi hozta még el az életedbe, hogy hatalmas változásra szánd el magad?

Egyik reggel elmentem az orvoshoz, mert rosszul éreztem magam, és látták, hogy óriási gond van, de nem tudták pontosan meghatározni, hogy mi. Annyit tudtak, hogy az egész testem el van zsírosodva. Az orvos azt mondta, hogy azonnali operációra van szükség és ekkor kaptam a gyomorgyűrűt.

Ez veszélyes, mi motivált ebben?

Már annyira kövér voltam, hogy nem kaptam rendesen levegőt és nem akartam szívinfarktust kapni. Míg másnak nagyjából 400 rossz sejt van a testében, az nekem ekkor 1 millió volt. Az orvos rögtön mondta, hogy operáljanak meg, hogy ne kapjak szívrohamot. Haza küldték a feleségemet ruháért és már operáltak is.

Ez egy konkrét egészségügyi ok, de utána sok mindent át kellett gondolnod.

Már azzal, hogy más volt a testem, megváltozott minden. Nem kellett gondolkodnom új, más dolgokon, vagy máshogy, hanem

jöttek a megváltások az életembe.

Az orvos is elmondta, hogy nem kell túl sok dolgot átgondolni, hiszen teljesen más lesz az életem azáltal, hogy már más a testem.

Hogyan talált meg a modell élet? Azért ez nem tipikus, hogy valaki 50 felett vált ilyen nagyot.

Feltettem magamról egy képet az Instagramra, majd írt nekem egy ügynökség, hogy nagyon tetszik nekik az arcom és jöjjek el Torinóba egy megbeszélésre. Én meg megkérdeztem tőlük, hogy mégis miért? A válasz az volt, hogy egy cég, aki bőrkabátokat árul ennek a korosztálynak (60 felett), nem tudja eladni a termékeit és szeretnének velem egy kampányt. Ez volt az első tevékenység a modell karrieremben. A kampány után iszonyatosan megugrott a kabát eladások száma. A cég egy rebrandinget csinált ekkor éppen és azt mondták, hogy az új kollekciót egy olyan modellel akarják megcsinálni, akinek ősz a szakálla. Ezzel a kampánnyal akarták újra beindítani a cégnek ezt a vonalát.

Érdekes a kabát, ez már nálad egy ikonikus darab.

Sokan nem ismertek engem, de

erről a kabátról már mindenki ismer.

Amikor valaki megkérdezte ki Aldo Farinola, már sok esetben úgy mutatnak be, hogy a modell a fehér kabáttal.

Most már nem csak Aldo a fehér kabáttal, hanem Gézával együtt.

Géza nem csak a szabóm, hanem már a testvérem is egyben. Néhány napja, mikor bent voltam egy TV-ben és beszéltem a fehér kabátról, tudtam, hogy nem ejthetek ki márkanevet, ezért nem azt mondtam, hogy Dress Me and You Szabóság, hanem csak azt,  hogy Géza és közben megmutattam a fehér kabátba varrt Dress Me and you logót.

Géza is egy brand, egy márka.

Tegnap feltettem a fehér kabátról egy posztot és mindenki teljesen oda volt, hogy csodás a kabát és a ruha, amit Géza csinált nekem. Valaki azt is mondta, hogy nem látott még ennyire jó szettben.

Azt szokták mondani, hogy felnőtt korban, 50 fölött már nem nagyon lehet barátságokat kötni, de ezt én is cáfolom. A ti példátok is ezt bizonyítja, hogy mégis megtörténnek ilyen karmikus találkozások.

Ez egy nagyon fontos dolog. Régen nagyon sok barátom volt, de mióta ismert lettem nem sokkal van több barátom, nem nagyon engedek magamhoz közel embereket. Az egy kettő új barátom, viszont nagyon közel állnak hozzám,

nagyon szoros barátságok ezek.

Ezek meg tudnak történni 50, vagy 60 év felett is.

Vannak ezek a barátságok, amit te is mondasz András, de rengeteg irigy ember van, aki irigyen néz rám, hiszen tudják a történetemet. Sajnos a nő a nőre is rögtön úgy néz, mint konkurencia, ugyanazért nem tudnak velem sem barátkozni, mert irigyek és féltékenyek.

 Érdekes a férfi irigység.

Firenzében rengeteg jól kinéző férfi van. Én ilyenkor mindig mosolygok, oda megyek, csinálok velük egy képet, megölelem őket, megdicsérem őket. A legtöbben irigységgel néznek rám, hogy mégis mit csinál ez az ember? Amikor Firenzében voltunk, Gézát az összes modellnek bemutattam, hogy ő a híres magyar szabó.

Érdekes, hogy vajon miért van az, hogy a férfiak hiányt szenvednek a nagyvonalúságból?

Attól lesz valóban jó, rendes egy

férfi, ha bókól.

Nem csak nőknek, hanem férfiaknak is.

A férfiak között is inkább van irigység, mint nagyvonalúság.

Értem András, amit mondasz, hiszen rögtön az irigység jön elő első körben és nem a szeretet. Firenzében száz barátom van, de csak három igaz barát. Az igaz barát és a haver között az a különbség, hogy a haverral csak köszönsz, hogy ciao-ciao. Az igaz baráttal pedig elmész meginni egy kávét, vagy esztek egyet. A legtöbben, akik részt vesznek a Pitti Uomon, már 20 éve részt vesznek, járnak erre a rendezvényre minden évben és fejlődnek évről évre. Nálam ez azért érdekes, mert csak 3 éve járok, haladok nagy léptékben és azt érzem szinte már a csúcson vagyok.

A veszteségeket nehéz kezelni, de a sikert hogyan tudod? Mit csinálsz a hirtelen sikerrel?

Először nem értettem, hogy mi is ez valójában. Mentem az utcán, megállítottak, hogy te vagy Aldo Farinola? Szeretnék veled egy selfiet, kérni egy autgrammot. Nem értettem, össze voltam az elején zavarodva. Három nappal ezelőtt Milánóban voltam, kávéztam, majd valaki felismert, hogy te vagy az Aldo Farinola modell? Követlek az Instagrammon. Az elején furcsa volt, de

most már tudom kezelni és egy szép dologként tekintek erre.

Tegnap voltam itt a szabóságtól nem messze egy fodrászatban, korábban nem ismertek engem, de rögtön megöleltek, kértek autogrammot. Nagyon jó érzés volt, nagyon boldog voltam! Nézd, Peti (down szindrómás fiú) csinált nekem egy karkötőt. A bal kezemen a tetoválások csak a modell munkáról szólnak, a másikon pedig kizárólag a fiamról, amikor meghalt, a neve és egy baseball sapka, amit mindig viselt.

A fiam a mennyben van, de mindig velem is van.

Az övemet egy német designertől kaptam, amibe ez van belegravírozva: Lasciami volare Papá – Hadd repüljek apa! A Peti karkötőjét arra a kezemre raktam, ami a családot jelképezi.

Aldo Farinola, Budapest, 2024 ( Foto: Kőszegi András)

Voltál már Magyarországon korábban?

Nem, ez az első alkalom, de ha a szombatjaim szabadok lesznek jövök!

Mit gondolsz, milyenek a magyar férfiak? Nézted őket?

Én nem beszélek természetesen rosszat, vagy csúnyán a magyar, vagy a német férfiakról, de nagyon nagy a különbség egy olasz és mondjuk egy magyar férfi között. Amíg egy magyar férfi reggel felöltözik és kész, addig egy olasz férfi folyamatosan a tükröt keresi akár a kocsiban is, hogy megnézze magát és igazítson az öltözékén.

Gézával pont ezért egy új igényt tudtok teremteni.

A júniusi esemény pont ezért egy nagyon fontos rendezvény és még nekünk is órási megtiszteltetés és egyben nagyon emocionális is. Szeretnénk azt közvetíteni, hogy az öltözködést lehet igényesebben, jobban csinálni és remélem ez meg fog érkezni a magyar férfiakhoz is.

Nagyszerű dolog, hogy ide jöttök és támogatjátok ezt az eseményt, ezt az üzenetet, amit Géza képvisel. A divatról beszélünk, de ez mégis egy nagyon emberi és férfias üzenet.

Bízzatok bennünk, hogy ez nekünk is egy nagyon emocionális esemény a másik két modellel együtt. Én is igazán tudok azonosulni az esemény üzenetével és hogy

ezzel  támogatunk rengeteg gyermeket. Ez nekünk sokkal fontosabb, minthogy az esemény miről szól valójában,

hogy a divatot képviseljük. Nehéz volt megszervezni, hiszen a Pitti Uomo és a budapesti esemény nagyon közel van egymáshoz, de természetesen itt leszünk, hiszen ez nagyon fontos nekünk!

Ez egy fontos üzenet, hogy a férfiak is legyenek érzelmesek és érzékenyek a világra, nem csak az a dolguk, hogy harcoljanak, hanem szeressenek is!

Az első mindig a szeretet, a gyerekek és a család, a többi pedig majd jön magától!

Milyen terveid vannak a divat világgal?

Már nem sok évem van a divatszakmában, most képzeld el milyen egy divat fotózást lebonyolítani tolószékben! Ezen felül az a tervem, hiszen nagyon szeretek kis használt dolgokat áruló piacokra járni, hogy nyitok egy kis boltot, ahol vintage dolgokat árulok. A falon pedig a Pitti modell képeim lesznek. Vasárnaponként pár euróért nagyon sok apró kiegészítőt veszek a kis “bolhapiacon”. Két embert szeretnék támogatni a karrierjében, Francis, a barátom, aki a karkötőket csinálja és Géza.

Várjuk a találkozást júniusban! Isten hozott itthon!

Én is ezt érzem, hogy hazaértem! Köszönöm!

onBRANDS – Kőszegi András )