A BORFESZTIVÁL, AHOL EGYSZERŰEN OTT KELL LENNI

33. Budapest Borfesztivál, a SPAR támogatásával.

A Duna felett magasodó hegytetőn elterülő Budai vár a magyar történelem egyik legfontosabb helyszíne, amely számos jelentős esemény szemtanúja volt az évszázadok során. Az egyik ilyen kiemelten fontos borkulturális rendezvény a Budapest Borfesztivál, mely szeptember 12. és 15. között ismét beköltözik a Duna-parti panorámát meghatározó Budavári Palota gyönyörű, impozáns falai közé.

A Borfesztivál minden évben tartogat újdonságot azoknak is, akik már sokadik alkalommal látogatnak el a borkedvelők egyik legrangosabb eseményére. Egyre növekszik a kiemelt, extra szolgáltatást igénylő vendégek száma, nekik idén két VIP zóna is a rendelkezésre áll. A bulizás lehetőséget a Mitiszol? Party VIP, míg a beszélgetés, a megpihenés feltételeit a Hankook VIP Lounge teremti meg. A Csikós udvarban található VinAgora Interaktív Bortér elmúlt évi sikerét látva idén tovább bővülő szakmai programok köre már angolul is elérhetővé válik a külföldi látogatók kedvéért és POP-UP borkóstolókkal is színesedik az esemény.

Nagyobb pohár, több ízélmény

A rendezvény a vendégek igényei szerint változik, bővül és igyekszik évről évre olyan különleges élményt nyújtani, amely újra szerelembe ejti visszatérő látogatóit. Idén a már jól ismert kristály kóstoló pohár is nagyobb, szebb, trendibb lesz, hogy a nagyobb űrtartalmának köszönhetően a beltartalma is jobban essen, legyen szó akár egy komplex aromákkal megáldott vörösborról, egy finom borkoktélról vagy egy frissítő fröccsről.

Exkluzív élmények újratöltve

A tavalyi VIP szekció óriási sikerét követően idén is a Mitiszol? Party VIP sátorban lesz a fesztivál egyetlen és utánozhatatlan bulija, ahol csütörtöktől szombatig neves DJ-k pörgetik a lemezeket nemzetközi hangulatú partit varázsolva a Savoyai teraszon. De az exkluzív kényeztetésre vágyóknak is tartogat a Borfesztivál felfedezni valót a Hankook VIP Lounge sátor Oroszlános udvarban kialakított, ízlésesen berendezett pihenő sarkaiban. Itt egy ajándék pohár pezsgő és sajtkóstoló is jár az VIP élményhez, amelyet hangulatos élőzene tesz minden este 7 órától meghitté, amikor is a Jazzy Rádió lemezlovasa, DJ Lleo és partnere, DJ Saxo szaxofonos alakítja a hangulatot a közönség ízlése szerint.

A Borfesztivál utolsó napjának méltó lezárásaként egy igazán fényűző kései, de hosszan elnyúló reggelire invitál a Sunday Brunch. Szeptember 15-én, vasárnap 11 és 14 óra között kerül megrendezésre a Főőrség és Lovarda impozáns teraszán a luxusitalok kedvelőinek kötelező programja, három pezsgőritkaságot is felvonultatva. A teljes élménycsomaghoz tartozik a korlátlan ital- és ételfogyasztás, a VinAgora válogatás borok szabad kóstolása és hangulathoz illő élőzene. A pezsgők szenvedélyes szerelmesei még a Napóleoni háborúk idejéből fennmaradó sabrage látványos technikáját is elsajátíthatják saját palackjukon.

Georgia, a 8000 évjárat hazája lesz idén a Borfesztivál díszvendége

A legújabb kutatások és a régészeti leletek is egyértelműen bizonyítják, hogy Georgiából származik a legősibb borkultúra, amely 8000 éves múltra tekint vissza. Az itt készített borostyánszínű, héjon erjesztett, magas tannintartalmú natúr fehérborok érdekessége, hogy nagy részüket az évezredekkel ezelőtti technológia alapján készítik a mai napig. Nem kérdés, hogy a borászat bölcsőjeként is emlegetett Georgiának ott a helye a Borfesztiválon. Az ország Borkultúrája iránt érdeklődők minden nap a borrégió hazai szakértője előadásában ismerkedhetnek meg igazán egyedi, karakteres boraival.

A világ legdinamikusabban fejlődő, legizgalmasabb borrégiójának megismerésén túl kóstolhatunk az ország különböző tájegységeire jellemző, gazdag ízvilágú, fűszeres gasztronómiai fogásaiból. A Hachapuri az egyik legkedveltebb nemzeti ételük mellett érdemes lesz megkóstolni a húsos batyut (hinkali), a tradicionális sajtos lepényt (imeruli) és grillezett, nyársra tűzött húsételeket (mtsvadi).

Különleges tételek a SPAR standjánál

A SPAR Magyarország a hazai borkultúra iránt elkötelezett vállalatként

2007 óta támogatja a Budapest Borfesztivál megvalósulását.

A SPAR Borstand idén is izgalmas italokkal és szakmai kulisszatitkokkal várja a látogatókat az Oroszlános kapu mellett, egy pódiumbeszélgetés keretében, szeptember 14-én 17.30-tól a Chateau Dereszla Pincészet; Gere Attila Pincészete; a Kontyos Borház; valamint a Törley Pezsgőpincészet képviselői beszélgetnek a bor- és pezsgőpiaci trendekről és adnak ízelítőt a vendégeknek a kínálatukból.

Akciós belépőjegyekkel is készül a vállalat a fesztiválra: 2024. augusztus 29. és szeptember 11. között a SPAR, City SPAR, INTERSPAR, illetve a SPAR partner és SPAR market üzletekben 15.000 forint feletti vásárlás esetén a kasszánál egy 50%-os kedvezményre jogosító kupont kapnak a vevők, amelyet a Budapest Borfesztivál helyszínén válthatnak be, így a napijegyet féláron tudják megvásárolni.

Ebben az évben megújult a SPAR és INTERSPAR áruházak borkínálata is. A vállalat idén nyáron országos tesztet szervezett, ahol a vásárlók megoszthatták borfogyasztási szokásaikat: ezen visszajelzések is alakították az üzletek megújult borkínálatát, amelyben az ország valamennyi borvidékéről kiváló tételek szerepelnek.

 

Ínyencekre hangolva

Bőven lesz felfedezni való a gasztronómiai kínálat étlapján a hazai ízek és az egzotikus konyhák kedvelőinek is.

Az extrém élvezetek kedvelői osztrigát kóstolhatnak citrommal az Osztrigasommelier standjánál, melynek elmaradhatatlan kiegészítőjeként egy pohár champagne teszi majd teljessé az ízélményt. Újdonságként érdemes lesz kipróbálni a Breier Farm Tanya Bisztró „boldog-állattartás”-ból származó, friss levegőn nevelt állatok húsából készült ételeit. A lágyan olvadó francia sajtkülönlegességgel, különböző feltétek széles választékával vár mindenkit a Raclette by Lili, a SZEGA pedig elhozza a világ sajtjait, és kiváló sonkáit, legyen az spanyol vagy olasz, mely kitűnő párosítása lesz egy-egy pohár bornak. A burgerek és grill ételek kedvelőinek a Burger VID You! by BODEGA készít finom falatokat, akár kenyérlángoshoz vagy taco-hoz támad kedvünk. NEMO Fish and Chips kínálatából is érdemes lesz válogatni, aki pedig biztosra szeretne menni, az a már jól ismert sétáló menüket is megtalálja. A Bolka Desszert Butik helyben sütött császármorzsája, különböző csokoládékülönlegességei és bon-bonjai elérhetőek lesznek idén is, a hedonisták kedvéért egy kis szarvasgombával fűszerezve.

VinAgora Felfedezettek: gyöngyszemek a Borfesztiválon

Magyarország legnagyobb presztízsű boros megmérettetésén, a VinAgora Nemzetközi Borversenyen jól szereplő, ám kevésbé ismert borászatok kapnak lehetőséget a nagyközönség előtti bemutatkozásra. A Hunyadi udvar központi helyén található VinAgora Felfedezettek stand ritka kincseket rejt, ahol a „kincs” státuszt a borverseny szigorú szakmaisága szavatolja. Idén négy, talán kevésbé ismert, de annál izgalmasabb pincészet mutat be négy különböző borvidéket kiváló borai által.

Garai Pince elhozza a Szekszárdi borvidék nagy, kerek, testes vöröseit, míg a könnyedebb fehéreket a Mátrai Borvidék feltörekvő pincéje, a Palik Pincészet prezentálja. A Kunsági borvidéket a hagyományokat tisztelő, mégis innovatív szemléletű Strázsahegyi Borház képviseli, Tokajból pedig egy első generációs, szenvedélyes borászatot köszönthet a Borfesztivál a Tokaj-Portius Pincészet személyében.

A Borfesztivál többféleképpen ajánl bort

A Borfesztivál All-Stars programjának keretében azok a hazai tételek kerülnek bemutatásra, amelyek az idei évben valamely magasan jegyzett nemzetközi megmérettetésen kimagaslóan szerepeltek, és kóstolhatók a Palota udvarain.

Az ajánláskor minden esetben előnyt élveznek hazánk egyetlen nemzetközi borversenyén, a VinAgora Nemzetközi Borversenyen érmet szerzett borok, hiszen az ott elnyert érmek a minőséget garantálják. A borverseny idén is minden látogató részére ajándék borkóstolóval kedveskedik, emellett bepillantást nyerhetünk a verseny és a borbírálat folyamatába is.

Szeptemberi esemény lévén kézenfekvő, hogy a borászatok a korán érő fajták szüretét követően elkészült primőr boraikat egy Borfesztivál színvonalú rendezvényen Premierként mutassák be a nagyközönségnek. Sokadik éve teszik még izgalmasabbá az eseményt azzal, hogy a látogatóknak elsőként nyílik lehetőségük megkóstolni az itt debütáló tételeket. A borok között nem csak az idei és friss újborok, hanem akár 2020-as, 2021-es érlelt tételek is bemutatkoznak.

Tudáscseppek a borospohárból

A Borfesztivál látogatói idén is próbára tehetik összes érzéküket és tesztelhetik bortudásukat a VinAgora Interaktív Bortéren. A játékhoz csak egy telefonra és némi borismeretre van szükség, hiszen a QR kód beolvasása után máris indul a játék.

A résztvevőknek a boros tudásuk fejlesztése mellett még egy apró ajándék is az ölükbe hullik. Az állomásokon végig utazva az összes érzékszervre szükség lesz, hiszen a borok színét, illatát és ízét is meg kell vizsgálni, majd ez alapján borprofilt készíteni, ahogy azt az igazi borbírálók is csinálják. Az izgalmas feladványokat teljesítve derül csak ki, hogy a „kezdő borkóstoló”, a „haladó borfogyasztó” vagy a „vérbeli borrajongó” címet sikerül-e megszerezni.

A VinAgora sátor előtti téren sem lehet elmenni anélkül, hogy ne ragadjon a Csikós udvarban sétálóra egy kis random megszerezhető tudás. A szakmai programokat bővítve a pop-up borkóstolókon 18 borász kalauzol végig az ízek és aromák rengetegén. A hosszú, unalmas, szakkifejezésektől túlcsorduló előadások világa már a múlté: a Borfesztiválon laza, kötetlen, könnyed borszakmai élményekben lesz része az éppen ott borozgatóknak, személyesen a borkészítés nagymestereivel minden délután.

Exkluzív kulináris élmények a Borfesztiválon

A Budapest Borfesztivál minden évben nagy hangsúlyt fektet a kiváló borok kísérőjeként szolgáló gasztronómiai választékra. Az elkötelezett ízorgia-rajongók idén sem fognak hiányt szenvedni új ízekből, izgalmas fűszerekből, vadonatúj fogásokból, meglepően jól működő bor-étel párosításokból. A megszokott és közkedvelt színvonalas streetfood ételeken túlmutatva merőben különböző konyhák autentikus ételeit lehet megkóstolni prémium fine-dining éttermek megkomponálásában. A tavalyi fesztivál egyik legfelkapottabb fogása, a bárányhúsos Keeme Dosa után idén ismét vibráló, autentikus indiai ízekre készülhetünk a Bombay Budapestnél. Páratlan sushi-variációkon és tekercseken keresztül belekóstolhatunk az izgalmas, kreatív, modern YAMA-ízvilágba. Hagyományos francia receptekkel a Pavillon de Paris bisztrókonyhája varázsol valódi párizsi hangulatot az Oroszlános udvar szívében, az eredeti, ropogós, vékony tésztájú, kemencében sült pizzákért pedig a Savoyai teraszra, a Trattoria Pomo d’Oro étterem standjához kell elsétálni. A Borfesztiválon idén kóstolhatjuk először a bao-kat, vagyis a félbehajtott, ezerféleképp töltött és fűszerezett bucikat és más tajvani fogásokat a 101 Bistro étteremnél.

Fenntarthatóság és kényelem karöltve

A Borfesztivál elengedhetetlen kellékét, az elegáns, nyakba akasztható pohártartó szütyőt idén is a Tiszaburai varroda gondos kezei készítik el. A fenntarthatóság jegyében a pohártartók bárki számára rendelkezésre állnak, aki felkeresi a Csikós udvarban felállított Máltai Manufaktúra Pontot, ahol további csodás, kézzel készült terméket ismerhetnek és vásárolhatnak meg az érdeklődők.

A standdal szemben a Magyar Máltai Manufaktúra food truckja, a piros-fehér színű logót viselő büfékocsija várja a megéhezett látogatókat, ami nem csupán kivételes ízeket vonultat fel, de társadalmi küldetése okán évről évre népszerű állomás a fesztiválozók körében. A hagyományokhoz híven a leghátrányosabb településekről származó minőségi termékek széles palettáját sorakoztatják fel, legyen szó csatnikról, lekvárokról, szörpökről vagy újrahasznosított használati tárgyakról, amelyek a Felzárkózó Települések Programhoz (FETE) köthető helyi műhelyekben készültek.
( onBRANDS )