KÖRNYEZETTUDATOS BEVÁSÁRLÓTÁSKÁK A SPAR-BAN

A saját hálózatában keletkező műanyaghulladékból készülnek újrahasznosítható táskák.

A vállalat ezzel nagy lépést tett a keletkező hulladékfóliák ésszerű újrahasznosítása érdekében és jelentősen mérsékli a megsemmisítésre kerülő hulladék mennyiségét, ezzel csökkenti a szén-dioxid kibocsátást, és hozzájárul a kisebb ökológiai lábnyom eléréséhez.

„A SPAR hálózatában keletkező hulladékfólia mennyiségét vállalatunk fenntarthatósági kezdeményezései révén évről-évre igyekszik csökkenteni. Emellett az elmúlt évben jelentős lépést tettünk azzal kapcsolatban, hogy egy innovatív, körforgásos hulladékgazdálkodásra épülő kezdeményezéssel a keletkező műanyaghulladékunk egy részét hasznosítani is tudjuk. Új programunkban partnerünk a vállalatnál keletkező műanyaghulladékból bevásárlótáskákat készít, amelyek szintén újrahasznosíthatóak. Ezek a termékek ma már elérhetőek üzleteinkben” – ismertette Maczelka Márk, a SPAR Magyarország kommunikációs vezetője.

A műanyagfólia-hulladékot a SPAR az összes telephelyéről összegyűjti és két logisztikai központjába szállítja bálázásra. A keletkező hulladék tulajdonosa a tavalyi évtől a MOHU Zrt., de a SPAR Magyarország külön engedélyt kapott a hulladékkezelő társaságtól, hogy annyi műanyagfólia-hulladékot adhasson át a szakértő partner számára, amennyiből újrahasznosított bevásárlótáskák készülnek.

A Papier-Mettler kétféle terméket készít a SPAR műanyaghulladékából. A tervek szerint a gyártáshoz szükséges alapanyaghoz a SPAR éves szinten összesen 150 tonna használt fóliát ad át német partnerének. Az együttműködés révén a SPAR megvalósítja a keletkező hulladékfóliák ésszerű újrahasznosítását, ezzel pedig csökkenti a szén-dioxid kibocsátást, és hozzájárul a kisebb ökológiai lábnyom eléréséhez. A folyamat során egyszer használatos csomagolásból többször használatos, újrafelhasználható termék készül. Európában egyedülállóan a németországi Papier-Mettler gyár képes műanyag hulladékfóliából granulátumot előállítani, majd ebből a SPAR számára újra bevásárlótáskát készíteni.

Az első tesztszállítmány 2023 őszén indult útnak

A kedvező tapasztalatok birtokában a SPAR pedig úgy döntött, hogy 2024 szeptemberétől kiterjeszti minden üzletére ezt a megoldást. Az újrahasznosított táskák élettartama, tartóssága és stabilitása ugyanolyan, mint a korábbi táskáké. Ráadásul a hulladékból készített műanyag táskák szintén újrahasznosíthatóak, műanyag szelektív gyűjtőben elhelyezve ugyancsak hasznosulni tudnak.

A SPAR műanyagtáskáinak gyártása során az újrahasznosított anyagok aránya eléri vagy meghaladja a 85 százalékot, a fennmaradó részt a gyártáshoz szükséges egyéb anyagok, például különféle stabilizátorok és színezőanyagok adják.
( onBRANDS )