ELISMERT SÉFEK VÁLASZTJÁK KI A VILÁG LEGJOBB FIATAL TEHETSÉGÉT

Bejelentették a S.Pellegrino Young Chef Academy verseny nemzetközi zsűrijének névsorát.

Kiderült a S.Pellegrino Young Chef Academy verseny 2024-25 nagydöntőjét értékelő zsűritagok névsora. Idén a gasztronómia hét kiemelkedő szereplője döntheti el, hogy kit tart a világ legtehetségesebb, 30 év alatti séfjének.

A fiatal tehetségek, köztünk a magyar versenyző, Varga Fanni által bemutatott ételeket is a három aranyszabályt szem előtt tartva értékelik majd, kiválasztva azt a rátermett séfet, aki a legmagabiztosabb technikai tudás mellett kreativitásával és személyes hitvallásával egyaránt felpezsdíti a gasztronómia világát.

Az immáron hatodik éve megrendezett kezdeményezés zsűrijében az alábbi, nemzetközileg elismert séfek kaptak helyet:

  1. Christophe Bacquié, Meilleur Ouvrier de France díjas séf, a két Michelin-csillagos La Table des Amis főtulajdonosa. Utóbbit 2023-ban nyitotta meg Provence-ban, megvalósítva álmát, hogy egy bensőséges és barátságos kulináris élményt nyújthasson vendégeinek. Legnagyobb örömét a főzés művészetének továbbadásában és a fiatalok mentorálásában leli, melynek során szemtanúja lehet annak, ahogy a feltörekvő séfek felülmúlják önmagukat. Személyes hitvallása és üzenete a fiatal tehetségeknek: „Merészség az, ha kitartunk: merészség az, ha alkotunk.”
  2. Jeremy Chan az Ikoyi étterem séfje és társalapítója, amelyet 2017-ben nyitott meg gyermekkori barátjával és jelenlegi üzlettársával, Iré Hassan-Odukale-val. Napjainkban Chan a gasztronómiai világ élvonalában ételeit szenvedéllyel, különleges ízekkel és személyes élményekkel fűszerezi. Az Ikoyi két Michelin-csillagot kapott, és a világ 50 legjobb éttermének listáján a 42. helyen szerepel. A bátorság Chan séf kulcsszava a konyhában. A fiatal séfeknek azt tanácsolja: „Ne kövessétek a kitaposott utat, de törődjetek minden egyes hozzávalóval és ügyeljetek az apró részletekre, hiszen így lesz az étel igazán egyedi.”
  3. Antonia Klugmann a L’Argine a Vencò étterem séfje és tulajdonosa, amely egy Michelin-csillaggal büszkélkedhet, és az olasz-szlovén határ közelében fekvő Dolegna del Collio faluban található. Konyhájában szezonális, és a Friuli-Venezia Giulia régió gazdag biodiverzitását tükröző jellegzetes alapanyagokkal dolgozik. Klugmann nemcsak séf és vállalkozó, hanem valódi mentora is csapatának. „Mindig azt mondom a velem dolgozó fiúknak és lányoknak, hogy kérdőjelezzék meg a választásaikat. Az idő gyorsan telik, a konyhában különösen. Rendkívül fontos folyamatosan feltenni magunknak a kérdést, hogy vajon a helyes utat választottuk-e, hogy ne váljunk 15 év múlva boldogtalanná.”
  4. Mitsuharu ‘Micha’ Tsumura japán származású perui séf. Szívének legkedvesebb projektje a Maido étterem Limában, amely immár 15 éve működik. A Maido öt egymást követő évben is elnyerte a legjobb étterem címet Peruban, jelenleg pedig Latin-Amerika 50 legjobb éttermének listáján az első (ezt a helyezést 2017 és 2019 között is a Maido tudhatta magáénak), a világ 50 legjobb étterme között pedig az ötödik helyet foglalja el. Tsumura több éttermet is vezet: a limai Tori-t, amely a sült csirkéiről híres, valamint a panamai Mai Mait és a chilei Karai by Mitsuharut. 2022-23-ban helyi mentor volt, az első S.Pellegrino Young Chef Academy versenyen pedig 2015-ben helyi zsűriként és a Nagy Döntő mentoraként tevékenykedett. A fiatal tehetségeknek azt tanácsolja, hogy legyenek nyitottak, és törekedjenek az élethosszig tartó tanulásra: „Hamar rájössz, hogy az élet nem egy 100 méteres sprint, hanem a leghosszabb maraton, tele hullámvölgyekkel. Légy türelmes, tanulj a hibáidból.”
  5. Niki Nakayama amerikai séf és a két Michelin-csillaggal kitüntetett n/naka étterem tulajdonosa Los Angelesben, amely a modern japán kaiszeki konyhára specializálódott. Nakayama számára a kaiszeki filozófia a természet szépségeinek elismeréséről szól, célja, hogy „kiemelje a természetes ízeket, a lehető legtisztább és legegyszerűbb formában tálalva, a szezonalitást szem előtt tartva”. Személyes véleménye szerint minden séfben van valami egyedi, ezért azt tanácsolja az ifjú tehetségeknek, hogy a legjobb inspirációt úgy meríthetik, ha nyitottak arra, hogy mindenkitől tanuljanak.
  6. Elena Reygadas a kortárs mexikói kultúra kiemelkedő alakja. Ő a Michelin-csillagos Rosetta étterem séfje és tulajdonosa, amely minden évben magabiztosan szerepel a világ 50 legjobb éttermének és Latin-Amerika 50 legjobb éttermének listáján. Emellett ő vezeti a Panadería Rosetta pékséget is, ahol a kenyérkészítés művészetét kutatja, és számos más gasztronómiai vállalkozásban is tevékenykedik. Elkötelezettsége túlmutat a konyhán: 2022-ben megalapította az Elena Reygadas Ösztöndíjat, amely fiatal gasztronómiai diákokat támogat, elősegítve az esélyegyenlőséget és a nők vezetői szerepének erősítését a konyhaművészet világában. A fiataloknak azt tanácsolja: „Kövesd az ösztöneidet! Légy szenvedélyes! Maradj kíváncsi! Tanulj a hagyományokból!”
  7. Julien Royer az Odette nevű, három Michelin-csillagos modern francia étterem séfje és tulajdonosa, amely a Szingapúri Nemzeti Galériában található. Az étteremet Royer nagymamája után nevezte el, aki az életben és a konyhában egyaránt meghatározó személy volt a séf számára. A fiatal tehetségeknek ezt tanácsolja: „Azok az emberek, akikkel az utad során találkozol, létfontosságúak a fejlődésed szempontjából. Mindig tanulj a társaidtól, partnereidtől, beszállítóidtól, munkatársaidtól és alkotótársaidtól. Fontos, hogy folyamatosan szélesítsd a látóköröd, és nyitott legyél más nézőpontokra. Egy élmény megteremtése a közös munka gyümölcse, és egy nagyszerű séf csak annyira nagyszerű, amennyire harmonikusan együtt dolgozik csapatával, aki támogatja és hisz benne.”

A verseny ezen szakaszában a világ minden tájáról érkező legjobb fiatal séfek, akiket az ALMA, az Olasz Konyhaművészet Nemzetközi Intézete választott ki, készen állnak arra, hogy megmérettessék magukat a regionális döntők során.

A 2024 szeptemberétől 2025 januárjáig zajló regionális versenyek óriási lehetőséget jelentenek a fiatal tehetségek számára, hiszen jellegzetes ételeiket egy neves séfekből álló helyi zsűri előtt mutathatják be, akik kiválasztják a S.Pellegrino Young Chef Award régiós győzteseit, valamint három további díj, a S.Pellegrino Társadalmi Felelősség Díj, az Acqua Panna Gasztronómiai Kapcsolatok Díj és a Fine Dining Lovers Inspiráló Ételek Díj nyerteseit. A régiós győztesek 2025-ben a nagydöntőben küzdenek meg a globális címért, ahol a nemzetközileg elismert séfekből álló zsűri előtt mutatják be tudásukat és készítik el jellegzetes ételeiket.
( onBRANDS )