ELIDULT A GLFREE

Az innovatív GLFREE a gluténmentes életet élők kérdéseire kínál válaszokat.

A GLFREE első hónapjának adatai máris betekintést nyújtanak a gluténmentes életet élők összetételébe.

Demográfiai megoszlás:
A Facebookon a gluténmentességgel kapcsolatos hírek elsősorban a nőket szólítják meg. A legnagyobb érdeklődést a 45-54 éves korosztály mutatja (27,1%), őket követi a 35-44 évesek csoportja (21,9%), majd a 65 év felettiek (17,3%). A férfiak közül leginkább a 65 év feletti korosztály érintett (3,9%).

Online jelenlét:
A gluténmentesség iránt érdeklődők 90,1%-ban a Facebook hírfolyamán keresztül és mobil eszközökről értesülnek a GLFREE híreiről.

Földrajzi megoszlás:
Az érdeklődők közül legtöbben Pest vármegyéből (22,3%) és Budapestről (14,6%) követik a gluténmentességgel kapcsolatos információkat. Érdekes módon, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye is kiemelkedik az érdeklődők között (6,8%).

Gluténmentesek Magyarországon:
Pontos statisztikai adatok arról, hogy hányan élnek gluténmentesen Magyarországon, nem állnak rendelkezésre, de becslések és orvosi adatok alapján néhány következtetést lehet levonni:

Cöliákia előfordulása: Magyarországon a lakosság körülbelül 1%-a cöliákiás, ami azt jelenti, hogy körülbelül 100 000 ember él ezzel az autoimmun betegséggel.

Nem-cöliákiás gluténérzékenység: Egyre több ember tapasztal gluténfogyasztás után kellemetlen tüneteket anélkül, hogy cöliákiás lenne. Az ilyen típusú gluténérzékenység előfordulási aránya változó, de becslések szerint a lakosság további 2-6%-át érintheti, ami Magyarországon több százezer embert jelenthet.

Egészségtudatosság: Ezen kívül sokan választják a gluténmentes étrendet egészségtudatossági vagy diétás okokból anélkül, hogy diagnosztizált cöliákiások vagy gluténérzékenyek lennének (pl búzaallergiások, vagy egyéb betegségek miatt).

Összességében tehát Magyarországon több százezer ember követhet valamilyen formában gluténmentes étrendet.
( onBRANDS )