KI ÍRJA A MUNKAHELYI ÉLETKOR SZABÁLYOKAT?

Kinek van gondja a 45 feletti nőkkel? Ki a hunyó?

45-50 éves tapasztalt vezető vagy és munkát keresel? Megoldás: tagadj le min. 10 évet és egy rakat tapasztalatot, hogy felvegyenek!

Hogy mi van?!

Bosszús vagyok. A sokadik okos, sikeres nő jön velem szembe megerősítést, perspektíva szélesítést kérve.

Kétségbeesettek, valami baj van velük! Velük van baj?

Jártak karrier tanácsadónál, mert váltanának, megszűnt a cég stb. Elköltöttek 0,5-1mil. Ft-t CV szerkesztésre. Kiokították őket, hogy korosak és sokat tudnak. Töröljék az évszámokat (főleg az iskoláik mellől) és néhány első munkahelyet, hogy ne derüljön ki az életrajzukból, hány évesek valójában.

Done. Feladat elvégezve, az új munka mégsem érkezik. Nem hívják be őket még interjúra sem.

Vagy ha igen, akkor jön a hideg zuhany.

Néha tényleg megkapják, amit a tanácsadó is állított (maga is x évesen).

Hm, mert ugye ha nőként megjelensz az interjún, akkor nem fog látszani a korod… Meg majd a személyidet sem kérik el, nemde? Meg amúgy is szégyen lassan a tudás, a kevesebb néha több (csak ezt ám nem a tudásra szoktuk érteni!).

Szóval akkor hogy is van ez? Mik az aktuális kritériumok a munkaerő piacon? Légy okos, de ne túlzottan. Legyen tapasztalatod, de évek munkája nélkül. Plusz nem kérünk a ráncaidból, menopauzádból. Nem kérünk Téged!

Vajon mi jár a fejükben azoknak, akik kiszelektálják a CV-ket a “nem hívjuk be”, “nem vesszük fel” kupacra?

Igyekszem elfogadó lenni, általában minden téren. Értelmesnek gondolom magam, de most nem sikerül megértenem az összefüggéseket.

Az én logikám kb. eddig enged:

– a HR-sek többsége nő, a HR vezetők között sok a 40-55 éves nő,
– vajon ők írják a szabályt, hány éves lehet maximum a jelölt (meglepődnék, ha egy 40-55 női vezető ilyen szabállyal operálna),
– egy fiatalabb HR-s miért ne hívna be egy megfelelő életrajzzal rendelkező jelöltet (akárhány éves is)?
– vagy a HR-nek ehhez semmi köze, és adott területek vezetői limitálnak? viszont akkor a HR miért nem lép fel a trend ellen? miért nem edukál?
– a Z generáció a legkevésbé stabil munkaerő, fluktuál, külföldön van, saját cégeket alapít … az X-esek sokkal kevésbé mennek el 1-2 év után egy munkahelyről,
– lehetne rájuk építeni, van szakmai- és élettapasztalatuk,
– az X-sek köztudottan szorgalmasak, kötelességtudóak, teljesítményorientáltak,
– gyerekeik már nem kicsik,
– teli vannak még energiával, tettvággyal.

Kinek van gondja a 45 feletti nőkkel? Ki a hunyó?

Neki egyébként nincs/nem volt anyukája, párja, barátnője, kedves ismerőse 45-55 éves korban? … nem lesz a párja, lánya egyszer ennyi? Őt ki nevelte?

Sajnos nem tudom a csomót kibogozni, nem értem, hol ment mindez félre. Pislogok értetlenül. Nem szeretném azt tanácsolni senkinek, nem fogom a jövőben sem, hogy tagadjon le a korából és tapasztalataiból, mert gáz 45 fölötti nőnek lenni.

NEM AZ! Rengeteg csodaszép, tapasztalt, okos, inspiráló 45+ nő van ebben az országban (is)!

(Szerző: Silvia Sulciová, Experienced Board member, 20+ years leadership experience in Corporate Business, Finance, Risk mngt, Process and Organisational development, Change mngt, Banking, Oil and Gas Industry. Business Advisor, Executive Coach)